Najnovije

MASKE SU PALE: Srpska lista zagovara podelu Kosova i predaju Metohije Velikoj Albaniji

Članovi SANU, doktori nauka, profesori i novinari uputili su protest "zbog napada na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju Raško-prizrensku".

Predstavnici Srpske liste u zgradi Vlade Srbije (foto: Jutjub)

Kako ističu, "svojim potpisima daju punu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji Raško-prizrenskoj u borbi za očuvanje i zaštitu vernog naroda i naših svetinja na KiM" i "odlučno osuđuju veleizdajničke namere srpskih vlasti i Srpske liste." 

"Javnost u Srbiji zgrožena je povodom beskrupuloznih napada srpskih vlasti i Srpske liste, političke stranke sa Kosova i Metohije, na političke neistomišljenike. Medijski progon Srpske pravoslavne crkve, njenog arhijereja Teodosija i Eparhije Raško-prizrenske pokrenut je samo zbog njihovog protivljenja ideji podele Kosova između Srbije i buduće Velike Albanije. Srpske vlasti i Srpska lista, sada je to jasno, jer maske su pale, zagovaraju podelu Kosova i predaju cele Metohije Velikoj Albaniji",navodi se u saopštenju. 

Kako ističu "Srpska lista je organizacija pod punom kontrolom partije na vlasti u Republici Srbiji, Srpske napredne stranke".

"Napadi na Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i Crkvu počeli su posle sastanka rukovodstva Srpske liste sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem. Čelnici stranke Srpska lista u beogradskim medijima tvrde da govore u ime celog srpskog naroda na KiM i da čak i njihova najnovija nepočinstva imaju većinsku podršku Srba sa KiM. To bi značilo da se srpski narod na KiM okrenuo protiv svoje crkve, svoje istorije i svoje države. Hvala Bogu, to nije istina", zaključuje se u saopštenju koji je potpisalo 53 intelektualca. 

Dokument su, između ostalih, potpisali i dr Smilja Avramov, arhimandrit Andrej, starešina manastira Svetog Stefana u Slancima, dr Slobodan Antonić, umirovljeni Episkop Zahumsko-Hercegovački dr Atanasije (Jevtić), redovni članovi SANU Danilo Basta, Kosta Čavoški i Matija Bećković, politički analitičar i narodni poslanik Đorđe Vukadinović, Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice, dr Miloš Ković, dr Časlav Koprivica, Živorad Lazić, profesor iz Gračanice, dr Milo Lompar, Olivera Radić, novinar i profesor gimnazije u Orahovcu, dr Mitra Reljić, dr Slobodan Reljić, dr Slobodan Samardžić, Momčilo Trajković, advokat i bivši potpredsednik vlade, Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije, dr Aleksandar Ćorac...

"Mi, dolepotpisani, odlučno podržavamo Poruku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve objavljenu 10. maja 2018. i Apel Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija od 25. jula 2018. Ovi dokumenti predstavljaju temelj odbrane Republike Srbije i Kosova i Metohije, u ovo zlo vreme, kada oni koji su se zakleli na Ustavu i Jevanđelju javno krše zakletvu i gaze datu reč. Pozivamo srpske vlasti da obuzdaju svoje "izvođače radova" iz tzv. Srpske liste. Setimo se medijskih napada na Olivera Ivanovića i tragedije koja se dogodila 16. januara. Apelujemo na srpske vlasti i članove Srpske liste da se urazume, da održe reč, da poštuju Ustav i zakone Republike Srbije i da poslušaju glas svoje Crkve", zaključuje se u saopštenju. 

OVDE pogledajte kakvu tajnu o Tačiju je otkrio mitropolit Amfilohije.

Izvor: vesti-online. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zabranjeni spot o Kosovu i Metohiji i o Vučiću

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA