Najnovije

TZV. VLADA KOSOVA BACILA OKO NA TREPČU: Vrše procenu vrednosti

Tehnička radna grupa, koju je formirala tzv. kosovska vlada, trebalo bi da proceni imovinu u vlasništvu društvenog preduzeća "Trepča". Jedina procena obavljena je 1992. godine, kada je zaključeno da je materijalni potencijal Trepče i do 85 milijardi američkih dolara.

Trepča (foto: Pravda)

Kosovo nikada nije uradilo detaljnu procenu stvarne vrednosti Metalurškog kombinata "Trepča", a u jedinoj studiji o svim prirodnim resursima Kosova iz 1992. godine je procenjeno da materijalni potencijal Trepče može da bude 85 milijardi američkih dolara.

Pored imovine na Kosovu, 31 nekretnina tog kombinata je, kako navodi RTK 2, u republikama bivše Jugoslavije, uključujući fabrike, kancelarije i druge objekte.

U "Trepči sever", kojom rukovode Srbi, ističu da postoji potreba procene imovine, ali ne na način kako je to odlučila vlada u Prištini. Ocenjuju da se bez konsultacija srpske strane radi o političkoj odluci i da nije jasno da li se radi o proceni vrednosti imovine ili popisa osnovnih sredstava i utvrđenih rudnih rezervi.

"Ova aktivnost se sigurno neće kvalitetno odraditi bez uključivanja menadžmenta i ovlašćene kompanije koja to može da radi. To sigurno ne mogu da rade ljudi iz ministarstava, kabineta premijera, ni iz menadžmenta, a pogotovu ne iz sindikata. Procenu vrednosti mogu da rade samo ovlašćene kompanije i to po pravilu revizorske kompanije koje su na glasu i koje imaju dobar poslovni imidž", smatra generalni direktor "Trepče sever" Jovan Dimkić.

Dodaje da, što se tiče vrednosti kompanije, ona je najveća u utvrđenim rudnim rezervama.

"Ti podaci nisu u potpunosti usaglašeni između 'Trepče jug' i 'Trepče sever', ali možemo reći da za ceo sistem Trepče, ovi brojevi koji se pojavljuju u medijima od 85 milijardi dolara i više su apsolutno preuveličani, rekao bih za nekih 40 do 50 puta najmanje. Oni predstavljaju samo vrednost metala u rudi, u zemlji i to nije realna vrednost. Nakon odbijanja svih troškova eksploatacije rude, transporta, flotacijske prerade, metalurške prerade, dobija se prava vrednost tog metala i ona je mnogostruko manja", ističe Dimkić. 

OVDE pogledajte kako se pro-Vučićeva, srpska lista sa Kosova i Metohije zalaže za podelu Kosova i prepuštanje Metohije velikoj Albaniji.

Izvor: RTS/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Na RTS zabranjeni spot o Vučiću i Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA