Najnovije

Da li će Asad biti izručen Crnoj Gori?

Američki Stejt department saopštio je, povodom poziva bivšeg operativca CIA-e DŽozefa Asada, da odbiju zahtev Crne Gore za njegovo izručenje, da "Sjedinjene Američke Države ne komentarišu da li su zahtevi za izručenje podneseni u određenim slučajevima", prenosi "Glas Amerike" i dodaje da odluku o tome može da donese samo državni sekretar.

Crnogorska policija (Foto: Jutjub)

To je Stejt department odgovorio Glasu Amerike koji ih je tim povodom kontaktirao.

Kako se navodi, prema proceduri SAD, konačnu odluku o izručenju donosi američki državni sekretar i to na osnovu mišljenja sudije.

"S obzirom na to da ima diskreciono pravo da odlučuje o zahtevima za izručenje, državni sekretar može da uzme u obzir i bilo koji pisani materijal koji podnese begunac, njegov advokat ili druge zainteresovane strane, kao i druge spoljnopolitičke ili humanitarne okolnosti", objasnila je novinarka VOA, prenosi crnogorski portal CdM.

Kako je rekla, na Crnu Goru se, kao državu naslednicu, odnosi Ugovor o izručenju koji su 1901. godine SAD potpisale sa tadašnjom Kraljevinom Srbije. 

"Prema članu pet tog ugovora, ni jedna strana potpisnica nije obavezna da izruči svoje državljane ili subjekte. Takođe prema članu 6, begunac neće biti izručen ako se utvrdi ili ako on sam dokaže da je krivično delo za koje je optužen, političke prirode", pojasnila je novinarka VOA.

Crnogorski pravosudni organi ranije su za Asadom raspisali "crvenu poternicu" Interpola zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije, koja je planirala da nasilno preuzme vlast i spreči članstvo Crne Gore u NATO. 

Zločine NATO nad Albnancima o kojima niko ne govori pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Još jedan vlasnik zapalio svoj auto jer ne može da ga registruje.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA