Najnovije

U Crnoj Gori je u toku identitetski genocid nad Srbima

Jedan od osnivača Srpske kuće i nekadašnji lider Srpske narodne stranke Božidar Bojović ocenio je u intervjuu za Dan da je u Crnoj Gori u toku identitetski genocid nad Srbima i da bi zato projekat Srpske kuće morao da bude iznad partijskih i stranačkih interesa.

Protest Srba u Crnoj Gori protiv NATO (foto: Jutjub)

Smatra da Vlada Srbije treba da pokaže da li će nastaviti da pomaže do pune afirmacije instituciju čiji značaj prevazilazi granice Crne Gore, ili će, kako kaže, "zadovoljavajući se učinjenim, pustiti da se ova, izložena administrativnim zamkama podgoričkog režima, ugasi". 

"Prihvatio sam poziv da budem jedan od akcionara u osnivanju, pod uslovom da to bude kulturni centar svih Srba u Crnoj Gori, bez obzira na stranačku pripadnost, i da centar bude otvoren za uključivanje ljudi od značaja koji nisu akcionari", kazao Bojović.

Prošlo je, podseća, više od godinu kako je za Vidovdan 2017. godine najavljivano svečano otvaranje Srpske kuće.

"Bez obzira na sve probleme kojima je izložena od podgoričkog režima, po onom što je do sada urađeno, rekao bih da smo daleko od onog što bi ta značajna institucija trebalo da bude. Ako institucija ne bude organizovana i radila na principu akcionarskog društva, sa legalnim izborom organa, definisanim programom i radom koji će štititi nacionalne, a ne stranačke interese (što je do sada bio slučaj), ako Vlada Srbije ne bude izdašnije pomagala realizaciju projekta, još jedna slamka spasa za Srbe u Crnoj Gori nestaće u vrtlozima ludih vjetrova i nesrećnih vremena”, rekao je Bojović.

Prema njegovim rečima, kao nikada do sada, opozicionu scenu u Crnoj Gori karakteriše brojnost stranaka, programska heterogenost, suprotstavljeni stavovi i nedostatak nade da će se i u daljoj budućnosti "postići antirežimsko jedinstvo".

“Čast izuzecima, ali sve to mi više liči na konglomerat interesnih grupa nego na političke stranke sa jasno definisanim programima, koje su spremne da prevaziđu programske razlike, ili da ih bar privremeno zamrznu, pa čak i lične animozitete, i udruže se u zajedničkoj borbi protiv odnarođenog, korumpiranog režima. Onako kako su to nekada uradili Narodna stranka i Liberalni savez", rekao je Bojović.

S druge strane, kaže, neprihvatljivo je da se u pojedinim strankama punih 15 godina nije afirmisao nijedan novi političar koji zavređuje pažnju i poverenje. 

"Da ne govorim o neophodnom brojnijem generacijskom usponu, generacijskom poštovanju i generacijskim smenama”, istakao je Bojović.

OVDE pogledajte stav SRS o Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šiptari u Crnoj Gori zabranjuju mitropolitu Amfilohiju i vernicima  da uđe u pravoslavnu crkvu, policija ne reaguje

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA