Najnovije

O čemu je Putin razgovarao s Merkelovom, bez prevodioca, nasamo, bez svedoka? (VIDEO)

Nemačka i Rusija moraju nastaviti da tragaju za rešenjem sukoba u Ukrajini, a sporazumi iz Minska ostaju osnova za rešenje, istakla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Putin i Merkelova (Foto: Kremlin. ru)

"Već dugo radimo na tome, a sporazumi iz Minska bili su i ostaju osnova za rešenje sukoba. Iako moram reći da još uvek nema stabilnog prekida vatre", izjavila je Merkel pre početka razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a prenosi ruska agencija Tas s.

"Nadam se da će pre početka školske godine biti napravljen još jedan pokušaj kako bi se ostvario napredak", istakla je Merkel.

"Takođe ćemo razgovarati o mogućnosti pokretanja misije Ujedinjenih nacija koja će doprineti pomirenju", izjavila je Merkel, dodajući da je Nemačka spremna da doprinese tim naporima, u okviru "normandijskog formata".

Ranije danas, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je rekao da je Berlin spreman da "pruži novu dinamiku mirovnom procesu iz Minska".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, pre početka sastanka sa Merkelovom, poručio da je Rusija spremna da nastavi rad na rešavanju ukrajinske krize, i izrazio nadu da će na tom planu biti ostvaren napredak.

"U kontekstu rešavanja ukrajinske krize, gde se, nažalost, uopšte ne ostvaruje napredak, mi smo skloni da naglasimo nedostatak alternative implementaciji sporazuma iz Minska, da iskažemo naš interes za rad u okviru normandijskog formata i u kontaktnoj grupi, kao i našu spremnost da nastavimo saradnju sa specijalnom misijom za monitoring UN-a", izjavio je Putin.

Severni tok 2 ne isključuje tranzit preko Ukrajine

Projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 će omogućiti Evropi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Razgovor bez prevodioca

Nemačka kancelarka i ruski predsednik su u vrtu službene nemačke rezidencije zamka Mezeberg razgovarali na nemačkom bez prevodioca dvadesetak minuta. Angela takođe zna ruski tako da su jedan deo razgovora obavili nasamo bez svedoka. O čemu su razgovarali može samo da se nagađa jer posle pregovora nije više bilo obraćanja novinarima. 

"Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. NJegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima", izjavio je Putin novinarima pre početka razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u zamku Mezeberg, severno od Berlina.

Putin je naglasio da je Severni tok 2 "ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine", istakao je Putin, a prenosi ruska agencija Tas s.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će sa Putinom razgovarati o sukobima u Ukrajini i Siriji, kao i o Iranu i projektu Severni tok 2, prenosi Rojters.

Takođe je naglasila da će se pozabaviti pitanjem ljudskih prava i bilateralnih odnosa.

"Mišljenja sam da se kontroverzna pitanja jedino mogu rešiti u dijalogu i kroz dijalog", izjavila je Merkel.

Kurc i Putin o ključnim žarištima pričali u automobilu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovarao je danas sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o kriznim žarištima.

Putin je u Austriji boravio manje od dva sata, gde je prisustvovao svadbi ministarke inostranih poslova Austrije Karin Knajsel, a razgovor sa austrijskim šefom diplomatije, kako prenosi APA, obavljen je u vozilu ruskog predsednika na putu iz hotela u kojem je bila svadba do aerodroma u Gracu.

Prema rečima portparola vlade Petera Lanskog Tifentala, pored bilateralnih pitanja, Putin i Kurc razmotrili su aktuelnu poitičku situaciju, kao i krizna žarišta poput Ukrajine, Sirije, energetski politiku i odnos EU-Rusija.

Pročitajte OVDE koji je to kontroverzni zakon otvorio Pandorinu kutiju?

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA