Najnovije

Ovako će izgledati spomenik patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu (FOTO)

Spomenik patrijarhu Pavlu trebalo bi 15. novembra da bude postavljen u Tašmajdanskom parku, nadomak Crkve Svetog Marka, a njegov autor, beogradski vajar Zoran Maleš kaže da mu je osnovna ideja bila da prikaže kako se patrijarh moli za sve nas. 

Patrijarh Pavle (Foto: Jutjub)

Maleš je otkrio da je spomenik trenutno na livenju i dodao da je model od gline napravio u Kikindi, tokom jula, kao učesnik kolonije "Tera".

"Osnovna ideja bila je da patrijarha Pavla predstavim u činu molitve, u sedećem položaju skrštenih ruku, kako se moli za sve nas", rekao je Maleš. 

Prema njegovim rečima, sedeća figura, koja će biti odlivena u bronzi, neće se oslanjati ni na šta, pa će delovati kao da lebdi.

Kako je visina spomenika metar i osamdeset centimetara, a s postamentom dva metra i dvadeset centimetara, Maleš objašnjava da ne bi bilo primereno da bude monumentalnih dimenzija jer, kako navodi, sam patrijarh Pavle nije bio naročito visok čovek, a izrazito veliki spomenik ne bi bio ni u skladu sa njegovom skromnošću. 

On je napomenuo da nije imao nameru da predstavi telesno, već duhovno biće "istinskog filozofa, koji nas je učio da su smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom". 

Podizanje spomenika na Tašmajdanu blagoslovio je patrijarh Irinej. Podizanje obeležja koštaće 50.000 evra.

Pročitajte OVDE ispovest britanskog špijuna a tiče se Srebrenice.

Izvor: novosti.online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Film „Patrijarh Pavle – Život po jevanđelju“ prati Gojka Stojčevića, kako je patrijarhovo kršteno ime, od detnjstva u Kućancima, monaških i episkopskih dana provedenih na Kosovu i Metohiji pa do vremena kada je postao poglavar SPC.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA