Najnovije

POZNATI ADVOKAT TVRDI: Slobu nisu otrovali, njegova smrt je spasila Srbiju

Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ i Srbije, nije otrovan u Hagu, kako to neki tvrde, već je 2006. umro od srčanog udara koji je usledio nakon što je obavešten da neće biti lečen u Rusiji, kaže advokat Borivoje Borović!

Milošević (Foto: ICTY)

On tvrdi da teorije o trovanju Miloševića u zatvoru nisu tačne jer je Hagu on bio potreban živ kako bi ostvarili svoju nameru i osudili ga za genocid.

- Smatram da je Milošević učinio najveću uslugu srpskom narodu kada je umro, pa nemamo osuđujuću presudu za genocid, što bi jako opteretilo ceo srpski narod - započinje priču Borojević.

Navodi da je tog 11. marta 2006. godine, kada je Milošević preminuo, bio u Hagu.

Zavaravali Miloševića

- Šetao sam Sheveningenom sa Zdenkom Tomanovićem, pravnim savetnikom Miloševića. Oko dva sata smo šetali, analizirali neke predmete i on mi je saopštio da je upravo to jutro Slobodan Milošević dobio vest da neće biti lečen u Rusiji. Bio je, inače, zavaravan od nekih profesora beogradskog Pravnog fakulteta da će oni nekako da mu omoguće da iz Haga bude prebačen u Rusiju. Čak je zvanično bila poslata molba, odbijena je, pisana je žalba i Milošević je tog dana dobio taj negativan odgovor. I zbog toga je dobio srčani udar - tvrdi Borović.

On objašnjava i zašto su naknadne priče da je ekspredsednik ubijen netačne:

- Potvrđujem da je tačno ovo što govorim zato što sam tog jutra kada je preminuo bio u Haškom sudu. Gledao sam kako haški tužioci po stepeništu maltene plaču od nesreće što nisu zgrabili osuđujuću presudu protiv Miloševića pošto je umro. To je istina i to je istorijska činjenica.

Pismo Lavrovu

Upravo je advokat Zdenko Tomanović nedavno otvorio dušu i otkrio da ga je, dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević zamolio da njegovo rukom napisano pismo odnese u rusku ambasadu sa zahtevom da se ono preda ruskom ministru Sergeju Lavrovu.

- U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio da ga Rusija spase i zaštiti. Ja sam odmah predao to pismo u ruskoj ambasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i Lavrov. Dan kasnije, Milošević je pronađen mrtav - ispričao je Tomanović.

Teorije zavere: Beli prah, pogrešni lekovi...

Miloševićeve partijske kolege iz SPS i lekari proteklih godina u javnosti su iznosili tvrdnje da je on u Sheveningenu neadekvatno lečen, pa čak i trovan.

Tako je navođeno da su mu davani pogrešni lekovi i da je u njegovoj krvi nađen "rifampicin", koji neutrališe dejstvo lekova za regulaciju krvnog pritiska.

Lider SRS Vojislav Šešelj je pričao o sumnjama Miloševića da ga truju, te da mu je jednom pokazao kako se na dnu čaše u koju je sipao flaširanu vodu taloži neki beli prah.

Na poslednjem suđenju Milošević se žalio da mu je "glava teška pola tone", ali izostala je reakcija lekara.

Brojke

-12 godina prošlo od smrti Miloševića

-5 godina Milošević proveo u Hagu.

Činjenice

- postao prvi predsednik Srbije decembra 1990.

- predsednika SRJ od 25. jula 1997. do 5. oktobra 2000.

- uhapšen u Beogradu 1. aprila 2001.

- 28. jula 2001. izručen Haškom tribunalu

- optuživan za genocid, ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Kosovu tokom devedesetih

- preminuo 11. marta 2006.

- proces u Hagu obustavljen 14. marta 2006.

Rusija ispred obala Sirije postavila deset ratnih brodova i dve podmornice. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slobodan Milošević - Ja zločinac a papa sveti otac ?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA