Najnovije

RUSKI ANALITIČAR LEONID SAVIN: Srbiji je mesto u Evroazijskoj ekonomskoj uniji (VIDEO)

U Beogradu je nedavno otvoreno predstavništvo Evroazijskog pokreta iz Moskve čiji je predsednik Aleksandar Dugin. Tim povodom u Srbiji je boravio šef administracije Evroazijskog pokreta Leonid Savin koji je dao intervju za produkciju "Snaga naroda".

Leonid Savin, šef administracije Evroazijskog pokreta (Foto: Jutjub)

Savin u intervjuu govori o evroazijskim perspektivama Srbije, problemu Kosova i Metohije i spremnosti Rusije da pomogne našoj zemlji kao i o geopolitićčkoj situaciji u svetu.

- Mnoge u Srbiji zanima paralelizam sa Evroazijskom ekonomskom unijom jer upravo taj model odgovara pragmatičnim interesima srpskog naroda. Sa jedne strane tu je Evropska unija, koja je napravljena na podređivanje novih država na ekonomsku ekspanziju, na prihvatanje novih članova koji će ispunjavati, pritom bezuslovno, sve uslove koji se postavljaju od strane Brisela. Ali, u suštini  vidimo krizu Evropske unije, pritom ne jednu već nekoliko paralelnih kriza. Britanija izlazi iz unije, druge zemlje ozbiljno razmatraju pitanje izlaska iz nje ili promenu položaja koji je ranije utvrđen. Ako posmatramo sa te tačke gledišta, ja smatram da je realna integraciona alternativa za Srbiju upravo Evroazijska ekonomska unija. Bez obzira što Srbija nema zajedničke teritorijalne granice. Jermenija ih takođe nema  sa Ruskom Federacijom. U principu, to je sasvim moguće. Mogu se razmatrati i neke druge integracione unije, naprimer ujedinjenje u Aiji-ASEAN (savez država jugoistočne Azije). I tamo neke zemlje nemaju zajedničke teritorijalne granice, nalaze se daleko jedne od drugih, ali to im nikako ne smeta da funkcionišu u okviru istog carinskog i poreskog prostora. Zato mislim da to nije problem. Ali Srbiju i Rusiju objedinjuju i mnogovekovne istorijske i kulturne tradicije, takođe oba naša naroda su pravoslavna. Upravo zbog toga smatram da je tu nešto više od ekonomske integracije. Mi možemo da imamo saradnju na mnogim poljima – objasnio je Savin.

On je rekao da za razliku od zapada, Rusija želi da Srbija očuva teritorijalni integritet i povrati kontrolu nad Kosovom i Metohijom.

-Pitanju Kosova mora se prići delikatno, jer postoji ozbiljan pritisak sa zapada i na Srbiju i njene partnere. Sa druge strane, svi mi se nalazimo u situaciji kada je ponekad potrebno iskoristiti svaki mogući trenutak kako bi se povratila sopstvena geopolitička vlast. Pre pet godina niko nije mogao ni da pretpostavi da će Krim biti u sastavu Rusije. Ali Ukrajina, ili te sile koje su organizovale državni udar u njoj, je sama kriva što je tako postupila. Tako da, ako se takva situacija dogodi i ovde u Srbiji,  na Balkanu, smatram da Beograd mora brzo da donosi odluke kako bi definitivno vratio Kosovo pod svoju kontrolu. Nema potrebe gogoviriti o nekim pregovorima. Sada se mnogo spominju nekakvi planovi, razmena teritorije. Kako je uopšte moguće menjati se kada je Kosovo deo Srbije? To je besmisleno. To bi bilo isto kao kada bi se govorilo da ćemo mi da izvršimo nekakve razmene po pitanju Kurilskih ostrva sa Japanom. Kurilska ostrva su deo Rusije. Ni o kakvim pregovorima ne može ni da se razgovara. Isto tako je po pitanju i Kosova i Metohije – kaže Dugin.

Savin je, uz Aleksandra Dugina, autor knjige “Mrežni ratovi”, a američkom neoružanom ratu protiv drugih država, koja je doživela veliki uspeh u Srbiji i koju možete naručiti OVDE. Takođe se u Srbiji može nabaviti i Savinovu knjiga “Od šerifa do teroriste” koju možete naručiti OVDE.

Pogledajte celu emisiju:

Šta kaže Savin o mogućnosti pravljenja ruske baze u Srbiji pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA