Najnovije

Vašington sprema napad na Siriju kao na Srbiju

Amerikanci nemaju nikakvog opravdanog razloga da ponovo gađaju ciljeve u Siriji, ali ulazak u Sredozemlje razarača "Ros", koji ima 28 raketa "tomahavk" dokaz je da u svakom trenutku može da stigne komanda da se gađaju sirijski objekti - tvrdi predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konošenkov.

Ilustracija (Foto: Pravda)

On objašnjava da su u provinciji Idlib američki miljenici iz grupe Hadžat Tahrir al-Šam pripremili provokaciju za koju će okriviti vlasti u Damasku. U Moskvi tvrde da su tu novu provokaciju pripremili britanski obaveštajci.

Moskovski mediji, istovremeno, pišu da je predsedniku SAD Donaldu Trampu potrebna mala pobeda da bi odvukao pažnju američke javnosti od seksualnih pikanterija, odnosno njegovih odnosa sa lepoticama. Najtiražniji moskovski dnevni list "Moskovski komsomolac" podseća da je i predsednik Bil Klinton napao Srbiju da bi zataškao skandal sa Monikom Levinski 1999. godine.

- Raketirati Avganistan više nema svrhe. Bombardovati Libiju takođe nije produktivno, jer se mogu pogoditi potencijalni saveznici. I zato će se ponovo gađati Sirija - piše "Moskovski komsomolac".

List ističe da je Trampov savetnik za bezbednost DŽon Bolton najavio napad na Siriju razgovarajući sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije. Opet će se pričati i pisati da sirijska regularna armija koristi bojne otrove.

U Persijskom zalivu već ranije je bio američki razarač "Salivans" sa 56 krstarećih raketa, a u bazu u Kataru su sleteli strateški bombarderi sa krstarećim raketama vazduh-zemlja. Mogu biti angažovane i podmornice klase "ohajo", naoužane sa po 156 "tomahavka". Zasada se ne zna hoće li u napadu na Siriju ovog puta učestvovati avioni Francuske i Velike Britanije.

Moskovski vojni eksperti tvrde da Rusija ni ovog puta neće učestvovati sa svojim snagama u odbrani Sirije, već će samo PVO sistemima štiti svoje baze u Hmejmimu i Tartusu. Naravno da će biti aktivna i ruska obaveštajna služba. Kao i u aprilu 2018. godine, ruske vojne baze u Siriji neće biti meta američkih raketa.

General Valerij Zaparenko, bivši zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba RF, kaže da Amerikanci mogu imati sasvim nove taktičke planove napada u odnosu na prethodna raketiranja objekata u Siriji.

Sirijske PVO jedinice će po treći put pokušati da se suprotstave tehnološki najjačoj vojnoj sili na svetu sistemima "buk-M2" kao i "pancir-S1". U Damasku su uvereni da i ovog puta mogu da obore jedan broj američkih raketa. Glavni je problem sirijske armije što ona nema oružje sa kojim bi gađala američke avione i krastarice sa kojih će biti lansirane rakete.

Tajni pregovori

Libanski list "Akbar" tvrdi da su u junu u Damasku održani tajni razgovori sirijske i američke delegacije o posleratnom uređenju Sirije. Na čelu sirijske delegacije bio je šef obaveštajne službe Ali Mamluk, a američke zamenik načelnika Generalštaba Movafak Asad. Amerikanci su predložili da povuku vojsku i savetnike iz Sirije, pod uslovom da se Iranci povuku sa juga zemlje, da se američkim kompanijama dozvoli da eksploatišu sirijska naftna polja i da se obezbede sve informacije o teroristima. Sirijci su odbacili predloge, ali su se dogovorili da nastave kontakt uz posredništvo Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pentagon: Ruska propagada

Portparol Pentagona Erik Pejhon odbacio je navode iz saopštenja ruskog Ministarstva odbrane. "Ono što mogu da kažem jeste da ruski navodi o američkom vojnom okupljanju u istočnom Sredozemlju nisu ništa više od propagande. To nije tačno. To, ipak, ne znači da smo nespremni da odgovorimo ukoliko bi predsednik (SAD Donald Tramp) naredio takvu akciju", rekao je Pejhon.

„Beli šlemovi“ predali teroristima u Siriji otrovne supstance! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izveštaj sa sirijskog ratišta za jučerašnji dan

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA