Najnovije

Mediji u regionu o RTB Boru: Kupili ih 22. najvredniji na svetu

Mediji u regionu preneli vest da je kineska kompanija Ziđin postala većinski vlasnik kapitala RTB Bora, jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji.

RTB Bor (Foto: Jutjub)

Zagebački Jutarnji list je preneo vest iz Beograda da je Vlada Srbije odlučila da za strateškog partnera RTB Bor izabere kinesku firmu koja se obavezala da će uložiti 350 miliona dolara za dokapitalizaciju. 

List podseća da je RTB Bor jedini proizvođač bakra i plemenitih metala (zlata i srebra), u Srbiji. Ruda se u rudnicima RTB-a Bor iskopava više od 100 godina, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali. 

I hrvatski portal Poslovni preneo je agencijsku vest da je kineska kompanija Ziđin dostavila biznis-plan od 1,46 milijardi dolara, za 63 odsto vlasništva u RTB Bor. 

U informaciji sa konferencije za novinare, portal je preneo izjavu ministra rudarstva Aleksandra Antića da se kineska kompanija obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mesta, kao i na to da će obezbediti 200 miliona dolara za otplatu dugova. 

Ovaj medij podseća da kompanija Ziđin u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, te da je prošle godine kompanija bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu. 

Vest o tome da je RTB Bor dobio strateškog partnera u kineskoj firmi Ziđin prenela je i Aldžazira Balkans, pozivajući se na Tanjug. 

O izboru kineske kompanije Ziđin za stateškog partnera u RTB Bor, izvestilo je i nekoliko makedonskih medija. 

Agencija MIA podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio da će izbor strateškog partnera za RTB Bor imati ogroman značaj ne samo za Bor, već za celu Srbiju i da je u pitanju velika investicija koja će biti od veoma velikog značaja za ceo Borski okrug. 

Istakli su i da je Ziđin jedan od najvećih proizvođača zlata u Kini i drugi po veličini u proizvodnji bakra.

Pročitajte OVDE čime je Priština šokirana.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako je Rudarsko-topioničarski basen Bor postao jedan od najvećih dužnika u zemlji. Da li će njegove obaveze plaćati svi građani Srbije. Kakvi su efekti ulaganja stotina miliona evra u ovu kompanija od 2009 godine.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA