Najnovije

"MRSI MU KONCE": Ramuš Haradinaj skupo naplaćuje podršku Tačiju

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj protivi se razgraničenju sa Srbijom u istoj meri kao i opozicija u Prištini, ali moguće je da će i on na kraju pristati na tu opciju, što najviše zavisi od ponude koje dobije od kosovskog predsednika Hašima Tačija, tvrde za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova.

Hardinaj (Foto: Jutjub)

Kako su preneli prištinski mediji, Haradinaj i Tači su se juče hitno sastali, nakon čega je kosovski premijer izjavio da su „svi složili da ne razmenjuju teritorije između Kosova i Srbije u Briselu“. U intervjuu za irski list Ajriš tajms kosovski premijer ocenio je da bi „promena granice sa Srbijom značila rat“.

Izvori ukazuju da je moguće da će Tači dati „veliki benefit Haradinaju“ u zamenu za njegov pristanak na „korekciju granica“, kao da ukoliko Amerikanci i Evropljani pristanu na eventualni dogovor Beograda i Prištine, „to će biti gotova stvar“.

„Pitanje je ko će kako prepoznati svoj interes i šta će biti „paket“ koji će Tači ponuditi – od opšteg koji se tiče sadržaja sporazuma, do ličnih za pojedince, uključujući Haradinaja. U Prištini postoji snaga da se blokira Tačijeva inicijativa, ali je pitanje dinamike i mogućnosti da se ključnim akterima, pre svega Haradinaju, da neka vrsta benefita. Dakle, moguća je politička trgovina, što se dogodilo i prilikom formiranja aktuelnog saziva kosovske vlade“, smatraju sagovornici.

S druge strane, Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore, kaže da je „više nego moguće“ da će kosovska opozicija i Ramuš Haradinaj „pomrsiti konce“ Tačiju.

– Mislim da je to više nego moguće. Jasno je da pravac kojim je krenuo predsednik Tači nema podršku ni javnosti na Kosovu, ni većine političkih partija i poslanika. Stoga, ne samo da je moguće, već je i potrebno da se „pomrse konci“, i to ne samo Tačiju, već i Vučiću i Mogerinijevoj, dok ne bude prekasno za sve, konstatuje Bajrami.

Hašim Tači je putem Fejsbuka poručio da Kosovo nikad do sada nije imalo veću međunarodnu pažnju i da „jedino zlo koje može da ga zadesi dolazi od onih koji ne žele mirovne sporazume sa Beogradom i članstvo Kosova u EU, NATO i UN, a ne od zapadnih saveznika“. On je, takođe, naveo da je razgovarao sa ambasadorima SAD u Beogradu i Prištini, Kajlom Skotom i Gregom Delavijem, o različitim temama od zajedničkog interesa i postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Kako su juče izvestili prištinski mediji, nenajavljenom sastanku Haradinaja sa Tačijem juče su prisustvovali i predsednik parlamenta Kadri Veselji i potpredsednici vlade Bedžet Pacoli, Fatmir LJimaj i Dardan Gaši. Sastanak je održan u Skupštini Kosova.

Kosovski parlament bi, podsetimo, u utorak, 4. septembra, mogao da usvoji rezoluciju kojom se izražava protivljenje predlogu Tačija o „korekciji granica sa Srbijom“, a kosovska opozicija je najavila proteste zbog moguće promene granica za 7. septembar u Prištini. Savetnik kosovskog predsednika Bekim Čolaku izjavio je da se „suverenitet zemlje brani samo Ustavom, a ne rezolucijom ili deklaracijom koju može da odobri skupština ili bilo ko drugi“.

Vlada Nemačke nije promenila stav o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, koji je kancelarka Angela Merkel javno iznela 13. avgusta, govoreći o teritorijalnim razgraničenjima, što je ponovila i u nedavnom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, piše podgorička Pobjeda, pozivajući se na izvore iz Vlade Nemačke.

„Kancelarka Merkel je ponovila da je teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv. Ovo je i dalje stav Savezne vlade. Savezna vlada snažno podržava napore EU da posreduje u održivim rešenjima između Srbije i Kosova“, navodi taj list. Pojedini diplomatski izvori Danasa iz Berlina nedavno su kazali da ako Beograd i Priština pronađu rešenje koje bi podrazumevalo razgraničenje, odnosno „korekciju granica“, i Nemačka će na kraju na to pristati.

Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta usvojio je juče preporuku da se Kosovu da vizna liberalizacija. Da bi taj predlog stupio na snagu potrebno je da dobije „zeleno svetlo“ i većine poslanika Evropskog parlamenta i Saveta ministara unutrašnjih poslova EU.

Ves Mičel razgovarao sa predsednicima Srbije i Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa Vesom Mičelom, pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika. „U razgovoru je konstatovano da SAD pružaju punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, kao i da se nadaju postizanju sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja. Predsednik Srbije je američkom zvaničniku rekao da je posvećen miru i saradnji u regionu, i da će, iako smatra da će se veoma teško doći do dogovora, nastaviti da ulaže maksimalne napore u postizanju trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je juče na svom Tviter nalogu da je imao odličan razgovor sa Vesom Mičelom i da je zahvalan na njegovoj i podršci SAD u postizanju mirnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije. Dogovorili smo koordinisane korake kako bismo napredovali. Američka podrška je bila i ostaje od vitalnog značaja za evroatlantsku perspektivu Kosova, napisao je Tači.

Pročitajte OVDEčime je šokirana Priština.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li su Haradinaj i Tači poreklom Srbi?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA