Najnovije

Pismo eksperata za Balkan: Odbaciti “korekcije granica”!

Bivši međunarodni posrednici, eksperti i organizacije sa Balkana i sveta uputili su otvoreno pismo tražeći odbacivanje predloga o “korekciji granica” kao rešenje spora između Kosova i Srbije.

Vučić i Kosovo (Foto: Jutjub)

“Molimo EU, njene članice i SAD da preispitaju – uključujući kroz njihova zakonodavna tela – svoju poziciju prema povratku etnifikacije zajednica i granice”, navodi se u pismu koji prenosi Balkan Insajt.

Među 51 potpisnikom su balkanski eksperti i bivše diplomate kao što su: Florijan Biber, Volfgang Išinger, Adriatik Keljmendi, Jasmin Mujanović, Veton Suroi, Tobi Vogel i Bodo Veber.

Od organizacija apel su potpisali Centar za humanitarno pravo Kosova, telo za praćenje izbora GONG iz Hrvatske, Inicijativa za spoljnu politiku BiH.

U pismu se navodi da promene granica u pravcu etničke homogenosti, imaće štetni uticaj na Kosovo, njegovo neposredno okruženje i širi region.

“Štaviše, to bi se doživelo kao davanje međunarodne licence politici ‘jakih ljudi’ koja je trebalo da je odavno potisnuta iz regiona. Građani celog regiona će trpeti posledice takvog dila, bez obzira na njegove modalitete”, navode potpisnici pisma.

Mediji u poslednjih nekoliko sedmica opširno pišu da predsednici Kosova i Srbije Hašim Tači i Aleksandar Vučić pregovaraju o promeni granica.

Pročitajte OVDE zašto je Priština šokirana.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oko magazin: Korekcija stavova oko granica.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA