Najnovije

PRVI U REGIONU: Srpska vojska nabavlja bespilotne borbene letelice

Srbija bi mogla da bude prva država regiona koja ratno vazduhoplovstvo naoružava borbenim bespilotnim letelicama. Najozbiljniji potencijalni partneri - Kina i Izrael.

Ilustracija (foto: Publik)

Ratno vazduhoplovstvo zainteresovano je za bespilotne letelice koje bi preuzele izviđačke zadatke, ali bi po potrebi mogle da budu i naoružane i iskorišćene u borbenim dejstvima. Srbija bi tako postala prva zemlja u regionu naoružana ovom vrstom savremenog naoružanja.

"Izviđanje, ali i borbeno dejstvo" glasi taktičko-tehnički zahtev koji će biti okosnica razgovora predstavnika vojnog vrha sa partnerima iz inostranstva o mogućoj nabavci savremenih dronova za Vojsku Srbije. Ova vrsta letelica omogućila bi efikasnije osmatranje državne teritorije, ali i ojačala vatrenu moć iz vazduha. "Avioni bez pilota" idealni su za reagovanje u slučajevima potencijalnih terorističkih napada, talačkih kriza i organizovanih upada neprijateljskih jedinica.

U Vojsci Srbije ne otkrivaju s kojim državama se razgovara o nabavci dronova, ali i ne kriju da je krug potencijalnih partnera širok - ova vrsta letelica proizvodi se od Amerike do Azije. Najozbiljniji partneri Srbije u ovom poslu, prema saznanjima "Novosti" mogli bi da budu Kina i Izrael.

- U toku je prva faza nabavke, koja podrazumeva formulisanje zahteva i preliminarne razgovore sa mogućim proizvođačima - objašnjavaju u vrhu Vojske Srbije. - Kao i uvek kada su u pitanju nabavke sofisticirane i skupe opreme, vojska se samo izjašnjava o tome šta joj je potrebno, a pregovore o uslovima preuzimaju ostali državni organi. Bespilotne letelice koje mogu da nose naoružanje proizvode se u SAD, Izraelu, kao i Kini, Iranu, Rusiji, Pakistanu... Koji će proizvođač biti odabran zavisi ne samo od cene, već i od političkih prilika i ostalih modaliteta posla.

Na naš vojni vrh izuzetan utisak ostavila je ponuda tehnoloških mogućnosti Kine, koja je demonstrirana prilikom nedavne posete ministra odbrane Aleksandra Vulina ovoj zemlji. Predstavnicima sistema odbrane Srbije prikazane su mogućnosti njihovih dronova, koji poslednjih godina grabe ka svetskom vrhu u ovoj oblasti.

"Najsavremenije borbene bespilotne letelice danas dolaze iz SAD, ali ih Srbija verovatno neće nabavljati iz ove zemlje", navodi u svojoj analizi posvećen ovoj temi domaći vazduhoplovni portal "Tango siks".

"Takve letelice američke proizvodnje izrazito su skupe, a njih mogu kupiti samo najbliži saveznici, politički podobne kao i bogate države.Srbiji bi pre u obzir mogle da dođu letelice iz Izraela, Kine, Pakistana ili Belorusije", navodi "Tango siks".

Ubojiti dronovi već godinama su u fokusu srpskog sistema odbrane, s tim što je do sada fokus bio na razvoju i proizvodnji domaćih varijanti. U pogonima ustanova i kompanija još uvek traje rad na projektima bespilotnih letelica "pegaz" i "vrabac", koje razvija Vojnotehnički institut, ali i sličnog helikoptera "stršljen", koji se u okviru privatne kompanije "Edepro" bliži svojoj finalnoj verziji.

"Orbiter" mali, ali koristan

VOJSKA Srbije već desetak godina ima u svom sastavu bespilotne letelice tipa "orbiter" izraelske proizvodnje. Reč je o tzv. maloj letelici namenjenoj izviđačkim zadacima u jedinicama Kopnene vojske. Iako daleko od svetskog vrha, "orbiteri" su se pokazali veoma korisnim u našim oružanim snagama. Osim na uobičajenim zadacima, ovi dronovi imaju važno mesto u svim vežbama specijalnih i snaga za brzo reagovanje koje sve više dobijaju na značaju u sistemu odbrane Srbije. Ove letelice u vazduhu mogu da ostanu do dva sata, koriste se i danju i noću, na daljinama od najviše 15 kilometara.

OVDE pogledajte šokantnu tvrdnju DŽona Bosnića da je CIA osnovala SNS.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski vojnik lansira drona u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA