Najnovije

NOVO BUĐENJE NEMAČKE: Zig Hajl se ponovo ori ulicama, Merkelova u haosu, narod ustao na noge! (VIDEO)

Nemačka desnica u Nemačkoj rešena je da sruši kancelarku Angelu Merkel. Protesti desničara koji su tri puta ove nedelje potresli grad Kemnic u Saksoniji prelivaju se na ostatak zemlje, a prema ocenama stručnjaka, sve im se više pridružuje lokalno stanovništvo.

Nemački desničari (Foto: Jutjub)

Preuzimanje kontrole na ulici


Nakon marširanja u ponedeljak i utorak u Kemnicu, nemački nacionalisti su se ponovo okupili na protestima u četvrtak uveče. Povod je i ovog puta bilo to što su prošlog vikenda Sirijac i Iračanin noževima nasmrt izboli Nemca kubanskog porekla Danijela Hiliga (35), nakon svađe na lokalnom festivalu.


Za razliku od prošlog puta, demonstracije protiv Merkelove i njene politike prema izbeglicama bile su mirne i prošle su bez salutiranja. Organizatori su molili učesnike protesta da ne pokazuju pozdrav desnom rukom, kako “ne bi poslali lošu sliku u javnost”. Taj protest je održan nedaleko od mesta na kojem je šef saksonske vlade Mihael Krečmer držao sastanak sa lokalnim stanovništvom upravo na temu izbeglica. Međutim, više lokalnog stanovništva našlo se na protestu nacionalista nego na razgovoru sa Krečmerom. Isto veče kad je održan taj protest, grupa nemačkih desničara, koja je dobacivala na račun migranata, napala je jednog Sirijca u gradu Vizmaru na severu zemlje. Sirijac je primljen u bolnicu, a policija je to okarakterisala kao “zločin iz mržnje”. Takvih incidenata zabeleženo je najmanje 25 u protekla dva meseca, a veruje se da ih je bilo mnogo više, ali da ih izbeglice nisu prijavljivale.



Na marširanje nemačkih desničara reagovala su samo udruženja Jevreja. Tako je potpredsednik Međunarodnog odbora Aušvica Kristof Hojbner u petak uputio signal za uzbunu.

- Preživeli iz Aušvica u celom svetu dramatično gledaju na događaje u Kemnicu i drugim gradovima, sve su uznemireniji zbog pokušaja grupe ekstremne desnice da preuzme kontrolu na ulici - naveo je on u saopštenju. Zbog trenutne situacije u Nemačkoj zabrinuti su i analitičari, koji navode da bi Kemnic, treći po veličini grad u Saksoniji, mogao da posluži i kao primer svim ekstremnim desničarima u ostatku zemlje.

- Naročito je veliki problem to što mnogo lokalaca učestvuje u protestima. Oni su nezadovoljni malim dnevnicama, povećanjem stanarina i troškova života. Besni su zbog toga što migranti dobijaju besplatan smeštaj, besplatno se voze prevozom i imaju niz pogodnosti, dok oni moraju da plaćaju svoje obaveze. Ženevska konvencija o izbeglicama tim ljudima, koji ne sreću mnogo stranaca, ne znači baš ništa. NJih brinu samo svakodnevne stvari, te im je Merkelova najveći krivac. Zbog toga postoji opasnost da se protesti neonacista omasove i po ostatku zemlje - objašnjava nemački analitičar Rihard Šulc.


Ima ih i u policiji

Po njegovom mišljenju “još jedan od problema” je to što je stranka “Alternativa za Nemačku” (AfD), koja je ušla u parlament, podržava proteste desničara.

- Uz organizovanu strukturu stranke, koja postaje sve popularnija, demonstracije kakve smo videli u Kemnicu sa skandiranjem Hitleru mogli bismo da vidimo i u drugim gradovima - kaže Šulc. Kako njegove kolege navode, desničari su ušli u policijske strukture.

- Tokom protekle nedelje u javnost su iscurili podaci o Iračaninu i Sirijcu koji su ubili Danijela Hiliga. Te podatke je objavio osnivač antimigrantskog pokreta "Pegida" Luc Bahman, a on ih je dobio od jednog policajca. Osim toga, reakcija policije na protestima u Kemnicu bila je isuviše blaga. Sve to pokazuje da su tačne glasine o tome da je u policiji sve više pristalica ekstremnodesničarskih pokreta - objašnjavaju analitičari.

O tome kako Iran jača armiju više pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Novo buđenje Nemačke

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA