Najnovije

SUKAJLABIJA HEROJSKI ODOLEVA DŽIHADISTIMA! Hrišćanski grad godinama prvi na udaru terorista! (MAPA/VIDEO)

Vrhovni vojni zapovednik grupe Arar al-Šam ubijen je u napadu SAA u severnom delu Hame, dok se vladine snage pripremaju za masovni napad. Ovaj terorista je odgovoran za nedavni napad na grad Sukajlabiju. Odbranu grada Sukajlabije predvodi legendarni komandant Nabel Alabdala.

Komandant Nacionalnih odbrambenih snaga sirijske vojske grada Sukajlabija, Nabel Alabdala na prvoj liniji fronta (Foto: Jutjub/Julian S. Hanna)

Abu Valid Karnaz je ubijen zajedno sa trojicom svojih saboraca kada je njihovo vozilo pogođeno artiljerijskom granatom koje su ispalile sirijske snage na periferiji grada Kurkat na krajnjem severozapadnom delu Hame. Zloglasni džihadisti su stajali iza nedavnog krvavog raketnog napada koji je pogodio grad Al-Sukajlabiju. Sirijska vojska je uspela da ga locira uz pomoć ruskih vojnih posmatrača.

Grad Sukajlabija je smešten na krajnjem severu Hame. U pitanju je hrišćansko pravoslavno mesto sa blizu 18.000 stanovnika. Grad je godinama tokom rata bio bedem Sirije od džihadista i njihovih sponzora. Takođe, treba reći da je u odbrani grada poginuo i veliki broj branioca. Ginuli su i vojnici i civili, svih uzrasta, ali grad nikada nije pao u ruke zločinaca. 

Na samo 2 kilometra severno od Al Sukajlabije nalazi se opasno džihadističko leglo i uporište, grad Kalat al Madik, odakle su teroristi često pokušavali proboj i ofanzivu, ali bezuspešno. U velikoj meri grad je opstao zbog sloge stanovništva, ali i legendarnog komandanta odbrane gospodina Nabela Alabdale, koji je uvek tu gde su i njegovi vojnici. 

Sukajlabija voli svog komandanta odbrane Nabela Alabdalu. On se često pojavljuje na prvim linijama fronta, u dobru i zlu, uvek je sa svojim narodom. Prepoznatljiv je i autentičan po tome što uvek nosi maramu preko glave, pa neodoljivo podseća na nekog proroka, pa i samog Gospoda. Veliku podršku gradu i okolini pružaju ruske kopnene snage, a nedaleko od Sukajlabije se nalazi i ruska posmatračka baza. Takođe, ruska avijacija ima snažnu ulogu u odbrani Hame, pa i grada Sukajlabije.

Tokom ove nedelje Sukajlabija se našla pod ozbiljnim napadima džihadista, ali su napadi odbijeni. U gradu je bilo i povređenih od posledica pada granata. DŽihadisti su tokom napada koristili međunarodno zabranjene kasatne bombe.

Pročitajte OVDE kakva je trenutno situacija na jugu Sirije.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Patriotska pesma Sirijske arapske armije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA