Najnovije

Britanija sprema vojnu intervenciju na Siriju, ako napadnu Ruse neće izaći...

Britanski ministar spoljnih poslova DŽeremi Hant je obećao “snažan i ujedinjen“ odgovor na upotrebu hemijskog oružja od strane snaga bezbednosti sirijske vlade.

Britanska vojska (Foto: army.mod.uk)

Ranije u utorak (11. septembra), ruski Centar za sirijsko pomirenje je rekao da je počelo snimanje filmova za lažiranje upotrebe hemijskog oružja u pokrajini Idlib.

Sirijski aktivista za ljudska prava je takođe rekao da je više desetina Belih šlemova došlo iz Turske u region Idliba da sprovede lažnu operaciju. On je rekao da su oni sa sobom nosili rezervoare nepoznatog gasa, koji su ruski vojni zvaničnici identifikovali kao toksičnu supstancu na bazi hlora.

“Ako režim u Siriji obnovi svoju užasnu upotrebu hemijskog oružja, onda će naš odgovor biti snažan i jedinstven. Diskutovali smo sa  SecPompeo i tome kako podržavamo globalnu zabranu i izbegavanje potpuno veštačke katastrofe rekao je Hant na Tviteru.

Rusija je upozorila na mogući napad pod lažnom zastavom u avgustu. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je rekao da teroristi u pokretu Tahrir al-Šam, saveznici Al Kaidine podružnice DŽabat Fatah al-Šam, pripremaju lažni hemijski napad kako bi isprovocirali stranu intervenciju u zemlji.

U ponedeljak je američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton rekao da su se SAD, Velika Britanija i Francuska složile da bi svaka upotreba hemijskog oružja od strane sirijske vlade rezultirala “mnogo snažnijom“ agresijom nego prethodni napadi.

Najnoviji zapadni napad na sirijsku terioriju se odigrao u aprilu nakon incidenta sa hemijskim oružjem u gradu Duma, za koji je Zapad okrivio sirijsku vladu, uprkos tome što nisu pružili nikakve dokaze.

Međutim, vlada Bašara Asada je negirala bilo kakvo učešće u napadu i rekla je da je to farsa. Sirija dalje naglašava da je odložila svoje hemijsko oružje pod nazdorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Jermenija šalje oko 100 vojnika u Siriju u sklopu humanitarne misije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojska Britanije, naoružanje – podaci

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA