Najnovije

NATO: Nismo konsultovani oko vojske Kosova, podržavamo razvoj KBS

NATO kaže da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u sadašnjem mandatu. Ukoliko taj madat evoluira, preispitaćemo nivo našeg angažmana na Kosovu, kažu za Tanjug u sedištu Alijanse u Briselu.

KBS (foto: Jutjub)

Na pitanje da li je NATO bio informisan ili konsultovan prilikom usvajanja Nacrta zakona o transformaciji Kosovskih bezednosnih snaga u oružane snage Kosova zvaničnik Alijanse kaže da nije bilo konsultacija po tom pitanju.

- Naš stav je je da se tim pitanjem bave kosovske vlasti” - kaže zvaničnik NATO.

U sedištu Alijanse ocenjuju da su postojeće KBS profesionalna i multietnička snaga i izvor stabilnosti u regionu. Dodaje se da su te snage prešle dug put, da ima još posla da se uradi, ali i da je postignuti napredak primer uspešnosti delovanja NATO na izgradnji kapaciteta u bezbednosnom sektoru.

U sedištu NATO u Briselu naglašavaju da Alijansa ostaje posvećena bezbednosti i stabilnosti Kosova. Dodaje se da je misija KFOR najduže operativna misija NATO i da se na Kosovu trenutno nalazi 4.000 pripadnika snaga predvođenih NATO.

U Alijansi navode i važnu ulogu NATO savetodavnog i tima za vezu koja podrazumeva i podršku Kosovskim bezbednosnim snagama. Dogovorena je, navode u Briselu, i pojačana saradnja NATO i Kosova u oblasti komunikacija, vežbi, sajber odbrane i borbe protiv korupcije.

"NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. On je od kritične važnosti za mir i bezbednost u regionu", zaključuje zvaničnik NATO.

OVDE pogledajte fantastičan uspeh sirijske vojske.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako je 252. okbr. nadmudrila NATO 1999.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA