Najnovije

PLAŠI IH LJUBAV SA PUTINOM: Do EU za 60 godina!

Ako nastavi ovim tempom, BiH će biti potrebno 60 godina da dostigne prosek primanja zemalja članica Evropske unije.

Putin (foto: Pravda)

Citirajući Emanuela Salinasa, šefa Kancelarije Svetske banke u BiH, koji upozorava da će zemlju napustiti većina stanovništva zato što ne vide nikakvu perspektivu za sebe i svoje porodice, "Blumberg" ističe da postoji opasnost da se zemlja vrati u stanje nestabilnosti, posebno zbog geopolitičkih prilika. 

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, kaže da je saglasan sa procenom da BiH treba više decenija da stigne nivo prihoda, ali ne misli da loša ekonomska situacija može izazvati tenzije. On, naime, kaže da je 2008. godine radio simulaciju po kojoj je pretpostavio potpunu stagnaciju rasta bruto domaćeg proizvoda EU i solidnih četiri odsto rasta za BiH. 

- Prema takvom scenariju, mi bismo se negde 2070. izjednačili s prosekom EU, a u proteklih deset godina situacija se nije poboljšala, nego, naprotiv, pogoršala. BiH sada ima rast između 2,4 i tri odsto, a imajte u vidu da je to rast sa niske osnove. Naših tri odsto se, na primer, nikako ne može porediti s nemačkim rastom od tri odsto jer je njihova osnova neuporedivo šira - kaže on. 

Kako navode, balkanski nacionalisti ohrabreni su revizionističkom spoljnom politikom Donalda Trampa, američkog predsednika, sve jačom ulogom Turske i Rusije na Balkanu, kao i talasom populističkog nacionalizma u Evropi. "Blumberg" upozorava da oni priželjkuju prekrajanje granica u regionu koji je nedavno pretrpeo velika ratna razaranja. 

Oni upozoravaju da ove tendencije, kao i bliskost srpskih političkih lidera s Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, i bošnjačkih s Redžepom Tajipom Erdoganom, možda ne mogu dovesti do novog rata, ali mogu do ozbiljne nestabilnosti, koja bi mogla imati posledice po Evropu.

Osim rastućeg secesionizma i nacionalizma u BiH, kao opasan problem navode se i ideje o promeni granica i razgovore koje tim povodom vode predstavnici Beograda i Prištine.

OVDE pogledajte kako je Putin sazvao najvažnije ljude RF zbog Idliba.

Izvor: Nezavisne Novine

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojska Srpske Republike Bosne i Hercegovine

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA