Najnovije

Duško Jovanović Zeja: Žena je stvorila Vinčansko pismo (VIDEO)

Gost nove epizode emisije "Forum" bio je umetnik Duško Zeja Jovanović.

Vinčansko pismo (Foto: Jutjub)

Jovanović je u inostranstvu, posebno Nemačkoj, postigao veliki uspeh. Izdao je preko 40 zbirki pesama, izveo preko 30 umetničkih rituala, naslikao mnogo slika i sagradio zdanje pod nazivom "Pigoza". 

Jovanović je pričao o pritiscima sa kojima se kao umetnik iz Srbije suočavao dok je, u vreme antisrpske propagande 90-ih, živeo u Nemačkoj. On je zbog toga, za vreme sankcija, konstruisao mašinu za spaljuivanje slike organizujući umetnički performans izližbe u svemiru. NJegov potez je izazvao čuđenje i medijsko interesovanje, iako je spalio originale, sačuvao je reprodukcije tih slika.

Jovanović veruje da je matrijarhat bolji način uređenja društva i navodi primer Vinče u kojoj dve hiljade godina nije bilo rata jer je vladao matrijarhat.  

On tvrdi da je u njegovoj porodici sačuvano vinčansko predanje koje mu je prenela njegova baka, tvrdeći da su znaci Vinče svuda oko nas. Jovanović veruje da je uloga žene u Vinči bila toliko važna da je žena i izmislila vinčansko pismo.

U emisiji je Jovanović ispričao i o svojoj zadužbini koju je nazvao “Pigoza” a u čijem sastavu se nalaze tri slikarska ateljea, izložbeni prostor, biblioteka i drugi umetnički sadržaji.

Ostale emisije produkcije Pravda pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa piscem Veljom Žunjićem.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA