Najnovije

Rešenje za Kosovo ostaviti mudrijim generacijama

Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević potpisao je peticiju "Jedan potpis menja sve" i predočio da bi rešenje za pitanje Kosova i Metohije trebalo tražiti u dogovoru nekih budućih, mudrijih i odgovornijih srpskih i albanskih političara, bez međunarodnog mešanja.

Vidovdan na Kosovu (foto: Jutjub)

Kovačević je, novinarima na Đeram pijaci nakon što je potpisao peticiju kojom se pledira da Kosovu ne bude data stolica u Ujedinjenim nacijama, predočio da Kosovo "mora u državno-pravnom smislu zauvek ostati srpsko, u isto vreme mora biti dovoljno širok zavičaj za sve Albance koje su tamo rađali decu i sahranjivali roditelje".

Zato je potrebno sačekati neke dalekovidije, mudrije i odgovornije generacije politčara koje će to razumeti, smatra Kovačević.

On je upozorio da, ukoliko se Kosovu odobri stolica u UN, ništa ne može da spreči dve međunarodno-pravno priznate države da se voljom svojih građana ujedine.

To je onda velika Albanija i samo je pitanje dana kada će joj se pridružiti Ulcinj, zapadna Makedonija ili severna Grčka, ukazao je on i izneo sumnju da bi to mogao biti uvod u treći balkanski rat.

“Bolje je sačekati neko preciznije, pametnije i odgovornije vreme i u međunarodnom dogovoru dva narod taj problem rešiti za svagda. Rešenje je u dogovoru Srba i Albanaca - po mom mišljenja - bez posrednika, bez Brisela, Vašingtona ili Moskve. Nisam siguran da je u interesu velikih sila da se Balkan smiri”, ocenio je Kovačević.

On je ponovio da je Kosovo u državno-pravnom smislu srpsko, a u zavičajnom albansko.

“Mislim da je otadžbina svakog Albanca oko Tirane, kao što je svakog od naših dragocenih Slovaka negde oko Bratislave, a zavičaj oko Stare Pazove”, ilustrovao je Kovačević.

Kovačević ne misli da bi brzopleto rešenje za pitanje Kosova korigovao život Srba na bolje.

Upitan da li je razgraničenje kada predsednik Kosova Hašim tači kaže da će Srbiji vratiti "poklon Leke Rankovića", odnosno delove nekih opština, Kovačević je rekao kako misli da se radi o poklonu Petra Stambolića, ali da to treba konsultovati istoričare.

Vidite paradoks, ocenio je on, mi ćemo vam vratiti ono što je vaše.

Tako je u Hruščev poklonio Krim, pa vidite dokle je to dovelo, dodao je Kovačević.

On je rekao da je pročitao briselske sporazume, ali da misli da novinari treba da pitaju predsednika Aleksandra Vučića "zašto svoje pregvore taji, do te mere da ih čuva i od parlamenta".

“Sumnjam da čak i članovi stranke znaju sadržinu pregovora. Mnogo je to odgovornosti i posla za jednu glavu i mislim da bi mu bilo lakše kada bi svoje dileme podelio sa nekim umnim ljudima i potražio savet. Ne možete biti intelektualac opšte prakse”, ocenio je Kovačević.

OVDE pogledajte pakleni plan CIA za uništenje Srba.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zabranjeni spot o Vučiću i njegovom menjanju stava o Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA