Najnovije

ZAPLAKAO PRED SRPSKIM NARODOM HERCEGOVINE! Vladika Grigorije ovim rečima oduševio sve Srbe!

Da li zbog prostora na kom se nalazi, naroda ili zbog učinjenih dela onih koji su do sada birani za episkope, ustoličenja vladika Eparhije zahumsko-hercegovačke su uvek pomalo čudesna. Čini vam se da se cela Hercegovina slije u trebinjsku crkvu, njenu portu i gradski trg.

Vladika Grigorije (Foto: Jutjub)

Danas na ustoličenju novog vladike zahumsko - hercegovačkog Dimitrija (Rađenovića) - koga je na to mesto pre odlaska u Eparhiju nemačku na Saboru predložio vladika Grigorije - ispred hrama su postavljena dva velika video bima. Nekoliko hiljada ljudi, oni koji nisu mogli da uđu u prepunu crkvu pažljivo prate svečani čin hirotonije i ustoličenja. Gotovo da nema šuma na trebinjskom gradskom trgu. Nijednog, osim pojanja, besede novog vladike Dimitrija. U jednom trenutku govori i vladika Grigorije:

- Ponizno vas molim da s ljubavlju slušate i sledite vladiku Dimitrija i da ga prihvatite kao svog duhovnog vođu – kaže episkop koji je i pre odlaska u novu Eparhiju za svog naslednika Dimitrija rekao:

- Dolazi bolji čovek od mene, svetiji čovek od mene, blaži čovek od mene i čovek koji se bolje moli Bogu od mene. I nema razloga za strah, za zebnju. Ima samo razloga da jedan drugoga krepimo i jedan drugoga snažimo. U trenutku kada je novi episkop hirotonisan – rukopoložen u čin vladike, episkopu Grigoriju su oči bile pune suza.

A onda je crkvom i trgom odjeknulo: “Dostojan”, “Dostojan” “Dostojan”. Bio je to znak saglasnosti prisutnih da je vladika koji je izabran za tron Eparhije zahimsko-hercegovačke dostojan te pozicije. Novog vladiku, manje poznatog široj javnosti, Hercegovci vole. Bio je iguman manastira Duži od 2015. godine gde rado odlazi i narod iz Srbije.

- Naš Dimitrije je jednostavan, vredan i pun ljubavi. Možda ovde više ništa neće biti isto kada nema vladike Grigorija, I patićemo za njim još. Ali srećni smo zbog vladike Dimitrija. Iskren je i čovek svetog života - pričaju okupljeni u crkvenoj porti.

Novi vladika zahumsko – hercegovački, čiji su prethodnici- umirovljeni vladika Atanasije i episkop Grigorije, poštovani i ne samo na prostoru gde su stolovali - svoju prvu besedu po ustoličenju počeo je opisom Hercegovine kroz istoriju. Koristeći simbolično činjenicu da je Hercegovina vekovima bila granica Istoka i Zapada, razmeđina zapadnog i istočnog Carstva… vladika je pozvao “da nestanu unutrašnje granice u nama, da pobedi dobro i da budemo prepoznati kao mirotvorci”.

- Na svima nama ovde okupljenima nije da prenebregavamo nekad zaista tragičnu istoriju ovih krajeva i negiramo razlike među nama, nego da ih pokušamo doživeti kao izazov i blagoslov… Da linija koja odvaja dobro i zlo, ne prolazi granicama država, niti između klasa, niti između političkih partija, a mi bismo mogli reći niti linijom naših ovdašnjih razgraničenja i razlika, već kroz svako ljudsko srce... Zato se ja danas molim Gospodu da nestanu unutrašnje granice u nama, da pobedi dobro i da budemo prepoznati kao mirotvorci, otvoreni za stalnu saradnju i dijalog, kao noseće stubove mira i razvoja na ovim prostorima – poručio je novi vladika zahumsko-hercegovački.

Pogledajte OVDE šta je Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao za blaženopočivšeg patrijarha Srpskog gospodina Pavla.

Izvor: Kurir, blic.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA