Najnovije

Gitara DŽona Lenona prodata za 2,4 miliona dolara: Najviša cena u istoriji

Akustična gitara na kojoj je DŽon Lenon komponovao pesme „Love Me Do” i „I Want to Hold Your Hand”, prodata je na aukciji u Kaliforniji za 2,4 miliona dolara, prenose strane agencije.

DŽon Lenon (Foto: Jutjub)

Na istoj aukciji je prodata i glava bubnja koju su „Bitlsi” koristili na čuvenom nastupu „The Ed Sullivan Show”, a dostigla je cenu od 2,1 milion dolara. To su i najviše cene koje su predmeti vezani za rokenrol dostigli u istoriji.

Gitara marke J-160E Gibson ukradena je od Lenona i decenijama je bila u posedu muzičara DŽona Mek Koa koji je kupio kasnih šezdesetih, ne znajući da je nekoliko godina ranije ukradena od čuvenog „Bitlsa”. Aukcijska kuća nije saopštila ime kupca, ali je precizirala da je prodati instrument jedan od samo dva primerka tog tipa i da je dopremljen 1962. iz Amerike u Englesku za Lenona i DŽordža Harisona.

Lenon je koristio gitaru godinu dana nakon čega je ustupio Harisonu, da bi nestala 1963. na Božićnom koncertu.
Više od 50 godina nije se znalo gde je pomenuti instrument, sve dok DŽon Mek Ko iz San Dijega nije otkrio prošle godine da bi gitara koju poseduje mogla da ima istorijsku vrednost. Mek Ko, koji je kupio gitaru kasnih šezdesetih godina za 275 dolara, naleteo je na priču o Harisonu u nekom starom magazinu i video fotografiju sa instrumentom koji ima slične oznake kao njegova gitara. Eksperti su utvrdili poklapanje serijskog broja gitare, vrste drveta i oznaka sa Lenonovom gitarom, saopštila je aukcijska kuća. 

 

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA