Najnovije

Sećanje na "Nacionalnu klasu": Gorica Popović o detaljima snimanja kultnog filma

Besplatna projekcija digitalno restaurirane verzije kultnog filma „Nacionalna klasa“ reditelja Gorana Markovića održaće se 30. septembra u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Dragan Nikolić u ulozi legendarnog Flojda u filmu ''Nacionalna klasa'' (Foto: Jutjub)

O filmu, koji na romantičan način prati život Flojda (odigrao ga je maestralno Dragan Nikolić), mladića iz beogradskog predgrađa i automobilskog asa u nacionalnoj klasi koji bi da iz "fiće" pređe u neku moćniju mašinu, govorili su Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, i Gorica Popović, koja je igrala Flojdovu devojku. Bila je to njena prva velika filmska uloga za koju je na Festivalu igranog filma u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu. Gorica Popović je rekla kako je ovo značajan događaj koji vraća nadu da kultura još nešto znači i da je potrebna.

- Srećna sam i zato što sam bila deo tog filma koji je postao kultni, a mi koji smo na njemu radili ni izdaleka nismo pretpostavljali da će biti tako popularan i tako voljen. Snimali smo ga u Beogradu na raznim mestima i snimanje je bilo izuzetno zabavno i prijatno. Stojim ovde, a prosto ne mogu da zamislim da sa nama nije Dragan Nikolić, koji je svojim vedrim duhom, anegdotama i sjajnim glumačkim talentom bio jedinstven. Bio je popularan, deca su ga saletala na ulici za autogram i ovaj film je i zahvaljujući njemu postao to što je postao – ispričala je Gorica Popović. 

Na kraju konferencije za novinare bila je organizovana vožnja "fićama", a na čelu kolone bila je replika čuvenog "fiće" kojim je beogradskim asfaltom jurio Branimir Mitrović Flojd.

Beogradska publika će imati priliku da kultni film iz 1979. pogleda u Kinoteci u 18 i 20.30 sati, a svi zainteresovani besplatne ulaznice mogu da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, u nedelju od 17 časova.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA