Najnovije

SRPSKI PATRIJARH SE OPREDELIO: Između Moskve i Carigrada, evo koju stranu će SPC podržati

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve je zajedno sa patrijarsima Aleksandrijske i Jerusalimske pravoslavne crkve, izrazio podršku kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovskog patrijarhata, izjavio je predstavnik za štampu Patrijarha moskovskog Kirila Aleksandar Volkov.

Patrijarh srpski Irinej (Foto: Jutjub)

On je rekao da su tu podršku izrazili i poglavari Poljske i Češke pravoslavne crkve, kao i predstavnici Grčke pravoslavne crkve. Volkov je takođe kazao da bi lokalne, odnosno nacionalne pravoslavne crkve, mogle da iniciraju crkvenu skupštinu o problemu povodom odluke Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna autokefalnost crkve u Ukrajini. On je dodao da bi bilo značajno čuti stav svih lokalnih pravoslavnih crkava po tom pitanju, koje je važno ne samo za pravoslavlje u Rusiji i Ukrajini, već mnogo više i za buduće postojanje ujedinjene globalne pravoslavne zajednice. Oglasio se i predstavnik Moskovske patrijaršije Nikolaj Balašov koji je rekao da nijedna pomesna pravoslavna crkva nije podržala inicijativu Carigradske patrijaršije da formira novu crkvu u Ukrajini.

- Do danas nijedna pomesna crkva nije podržala Carigrad u dodeli autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Nijedan glas podrške se nije čuo - rekao je.

Balašov je takođe rekao i da Ruska pravoslavna crkva ne raspolaže nikakvom crkovnom imovinom u Ukrajini.

- Nažalost, vlada stereotip da u Ukrajini postoji imovina koja pripada Ruskoj, a ne Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Ja vam otvoreno kažem da tako nešto ne postoji - istakao je.

Ranije je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je “u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini” imenovala svoje egzarhe u Kijevu. Tu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve.  Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene odnose, mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

Saznajte OVDE da li postoji šansa da Sirija pored S-300 dobije i S-400 raketni sistem od Rusije.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napetost između Ruske pravoslavne crkve i Carigradske patrijaršije dobila je na intenzitetu nakon susreta patrijarha Vartolomeja i Kirila u Carigradu (Istanbulu)

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA