Najnovije

ASAD ČEKA ZELENO SVETLO ZA NAPAD, SAMIT JE ZAVRŠEN: Putin, Erdogan i Rohani rekli svoje! (VIDEO)

Predsednici Rusije, Turske i Irana susreli su se 7. juna u iranskoj prestonici Teheran kako bi razgovarali o pitanju severne sirijske provincije Idlib, koji je pod kontrolom nekoliko radikalnih grupa, uključujući i Hadžat Tahrir al Šam.

Sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Tokom sastanka, turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja ne može smestiti više izbeglica i predlaže primirje u Idlibu kao rešenje. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je predlog i primetio da će svako primirje biti besmisleno jer ne bi uključivalo radikalne grupe kao što su HTŠ i ID.

- Mislim da je turski predsednik u pravu. Bilo bi to dobro. Ali ne mogu da govorim za njih, a još više ne mogu da garantujem za teroriste Al-Nusre (HTŠ) ili ID da će prestati da pucaju ili da će prestati da gađaju raketama - rekao je predsednik Putin.



Uprkos tome što nisu uspeli da postignu dogovor o pitanju Idliba, tri lidera su u konačnom saopštenju samita naglasila da je razdvajanje umerenih opozicionih boraca od terorista i zaštita civila neophodan korak za stabilizaciju severne sirijske provincije.

- Razdvajanje pomenutih terorističkih organizacija od oružanih opozicionih frakcija koje su se pridružile ili će se pridružiti sistemu prekida borbe biće od vitalne važnosti kako bi se izbegle žrtve među civilima - rekli su lideri u završnoj fazi samita.

Rusija, Turska i Iran takođe su odbacili bilo kakve pokušaje podele Sirije pod izgovorom borbe protiv terorizma i obećali da će podržati mirovni proces UN.


- Odlučni smo da nastavimo aktivnu saradnju kako bi napredovali u političkom procesu u skladu sa odlukama Sirijske konferencije o nacionalnom dijalogu u Sočiju i Rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti - navodi se u saopštenju.

Nemogućnost strana da se dogovore o konačnom rešenju pitanja Idliba može dovesti do eskalacije u severozapadnoj Siriji. Neki izvori očekuju da će Sirijska arapska armija (SAA) i njeni saveznici možda započeti vojnu operaciju protiv terorističkih grupa u regionu uprkos otvorenom protivljenju Turske.

Ruski specijalci razbijaju. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA