Najnovije

RUSKA AKCIJA PRESTRAVILA DŽIHADISTE: Veliko premeštanje trupa uvertira za konačni napad (FOTO/VIDEO)

Prekjuče uveče su se ruske trupe povukle sa svojih položaja u gradu Abu Dali na severu provincije Hama, a prema izvorima koje navodi South Front trupe su prebačene u obližnji gradić Tulajsija.

Ruska vojska (Foto: RIA)

Pre dva dana su ruske inžinjerijske jedinice počele sa uspostavlanjem nove baze na brdima Salbe južno od Hajalina, takođe na severu provincije Hama.

Ovo neuobičajeno kretanje ruskih trupa izazvalo je paniku među "opozicionim aktivistima" u Siriji, i mnogi smatraju da je ovo u stvari samo uvod u konačni veliki napad na provinciju Idlib.

Naime, mnogi analitičari smatraju da će Moskva da iskoristi trenutni "građanski rat" džihadista na severu Sirije i konsolidovanje Hadžat Tahrir al-Šama da zada konačan udarac svim islamističkim grupama u Idlibu.

- Ovo što se dešava u Idlibu potpuno ide na ruku Rusima, Irancima i Bašaru al Asadu – rekao je "general" Ahmed Beri, komandant džihadističke Slobodne sirijske armije.

U Idlibu je poslednjih nedelja Hadžat Tahrir al-Šam potpuno potukao svoje bivše saborce iz Nur al-Din al-Zinkija i Ahrar al-Šama, i uspostavio kontrolu nad većim delom provincije Idlib.

Grupa Hadžat Tahrir al-Šam je bila, a veruje se da je i dalje samo ogranak Al Kaide u Siriji, dok su druge džihadističke grupe u provinciji Idlib uživale svesrdnu podršku Turske, i predstavljale su proksije Ankare u Siriji.

Ameri kreću u novi rat, sve je spremno! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: South Front

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA