Najnovije

ZAGRMEO TOMA FILA! Beogradski advokat žestoko odbrusio Albancima: Ne možete suditi Srbima!

Beogradski advokat Toma Fila izjavio je da je Haški tribunal sudio i Srbima optuženima za zločine na Kosovu i Metohiji, tako da je nemoguće za to tražiti formiranje međunarodnog suda, koji bi bio pandan sudu za zločine terorističke OVK.

Advokat Toma Fila (Foto: Jutjub)

Fila je to istakao komentarišući izjavu potpredsednika prištinske vlade Dardana Gašija, koji je izjavio kako će pregovarački tim Prištine tražiti formiranje suda za ratne zločine koje je na Kosovu i Metohiji navodno počinila Srbija.

- Međunarodni sud, koji je bio osnovan za zločine počinjene u SFRJ (Haški tribunal), proširio je svoju nadležnost na Kosovo od momenta bombardovanja, do povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova. Za taj period su suđeni mnogi, od tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, do visokih funkcionera vojske i policije - rekao je Fila.

On je naveo da su Albanci to što sada traže, već dobili u ovim sudskim procesima, jedino ako insistiraju da se sudi i nižim funkcionerima koji su tada bili na vlasti, ali napominje da se za to ne pravi međunarodni sud. Fila međutim ističe da to ne bi moglo da se desi u okviru Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

- Ono je jasno namenjeno za zločine koje su Albanci počinili nad Srbima i drugim nealbancima. Haradinaj je ubio više Albanaca, nego bilo ko od Srba koji su za to bili optuženi - objasnio je Fila.

"Sputnjik" podseća da je Gašijeva izjava stigla uporedo sa početkom rada Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koji bi trebalo da se bavi zločinima koje je teroristička OVK počinila u periodu od 1998. do 2000. godine. Gaši je saopštio i da su se na sastanku novoformiranog tima Prištine sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Briselu 8. januara, među pitanjima koja nisu bila pokrenuta ranije, našla i pitanja ratnih zločina i nestalih osoba. On je rekao da Srbija ima informacije o tome ko je počinio zločine i dodao da će nova prištinska pregovaračka delegacija sada ući dublje u tu temu, jer su “teme ratnih zločina i nestalih ključne za Kosovo”.

Pročitajte OVDE poruku Putinovog Noćnog vuka od koje se tresu i Sarajevo i Zagreb!

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Emisija Intervju – gost Toma Fila

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA