Najnovije

BIRN: Ko je autor spota koji je stigmatizovao Olivera Ivanovića? (VIDEO)

Važno je da se govori o ubistvu Olivera Ivanovića i da se otkriju neke stvari, recimo ko je autor spota protiv Ivanovića koji ga je stigmatizovao. To je strašan momenat i bilo bi dobro da čujemo od Saveta REM-a da li su ga videli i kako su ga odobrili, kaže novinar BIRN-a Milan Radonjić, koji je uradio jedan od poslednjih intervjua s Ivanovićem.

Milan Radonjić, novinar BIRN-a (Foto: Jutjub)

Radonjić objašnjava da o ubistvu znamo jako malo i to uglavnom ono što se dobije od institucija Prištine. U prvoj reakciji Beograd je govorio o aktu terorizma, kasnije je preovladao utisak da se radi o političkom ubistvu.

"To je bila paušalna ocena i više se tiče kontrole štete koju cela ta tragedija može da ima na režim u Srbiji. Može da se govori o negativnoj kampanji koja je vođena i kako je ta kampanja dovela da Oliver Ivanović bude ostrakizovan iz zajednice i učinjen legitimnom metom".

On objašnjava da ubistvo Olivera Ivanovića treba posmatrati kao kulminaciju talasa nasilja koji je pogodio sever Kosova od potpisivanja Briselskog sporazuma.

"To potpisivanje je jedno novo računanje vremena na Kosovu. To je jedna tektonska promena koja se dogodila i u koju se Ivanović nije najbolje uklapalo".

Nije u duhu istrage da prođe ovoliko vremena a da se tužilac ne pojavljuje i javnost upoznaje s progresom, smatra Radonjić.

"Imamo situaciju gde kroz neformalne kanale saznajemo neke informacije, to je sve dozirano, kao da te informacije više služe kao upozorenje nekome nego za samu istragu. Imali smo šokantnu izjavu predsednika prvog dana, koji se obrušio na političke protivnike, treba da se čuva pijetet čoveka koji je žrtva političkog atentata, političarima nije posao da govore o istrazi, već da eliminišu govor mržnje iz medija i svog diskursa".

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, Radonjić je naglasio da su ti pregovori došli u ćorsokak i pre ubistva, koje je, smatra, označilo njihov kraj.

"Idemo ka tome da će političari sedeti u nekoj prostoriji kao onoj u Dejtonu i čini se da im neće biti dozvoljeno da izađu dok se ne dogovore".

Balkanska istraživačka mreža novinara (BIRN) objavila je deo intervjua sa Oliverom Ivanovićem iz oktobra 2017. godine u kojem on imenuje Milana Radojičića kao ključnu figuru i osobu koja stvarno ima moć na severu Kosova.

Kako je navedeno, Ivanović je tada zamolio novinara BIRN-a da ne emituje taj deo intervjua.

"Radojičića i u Kosovskoj Mitrovici puno ljudi nije poznavalo sve do 2014. jer nije iz tog grada, ono što me je začudilo je da je Oliver Ivanović rekao - nemojte to da objavljujete, što nije ličilo na njega. Ta informacija mi se učinila značajnom, u redakciji je prevovladao interes da javnost sazna šta je Ivanović govorio pre nego što je ubijen".

Vrh države se prvo distancirao od Radojičića, negirao bolje poznavanje, a nakon toga je promovisan u potpredsednika Srpske liste, da bi nakon policijske akcije Prištine, koja ga sumnjiči da je povezan sa ubistvom Olivera Ivanovića u Beogradu bio oslobođen te sumnje.

"Taj put me podseća na ulazak Arkana u parlament. To je jedan spoj nekih aktivnosti koje ne mogu da se nazovu lepim imenom i same politike, koji je neuobičajen i opasan i koji predstavlja presedan. Kada vidite govor tela s kojim Radojičić i Goran Rakić razgovaraju s Haradinajem, vi vidite da postoji hijerarhija, bojim se da je to presedan koji će imati posledice".

Pročitajte OVDE sve detalje o protestnoj šetnji za Olivera.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA