Najnovije

DRAGOCENI POKLON RUSIJE SRBIJI: Kompletirano Miroslavljevo jevanđelje! Dobili smo stranicu, poslednju koja je nedostajala!

Kako nezvanično saznajemo od izvora bliskog Ministarstvu kulture Srbije, poseta ruskog predsednika Vladimira Putina sa delegacijom donela je našoj zemlji i jedan neočekivan i veoma dragocen poklon. Naime, u Srbiju će veoma uskoro biti vraćena i poslednja nedostajuća stranica izuzetno vrednog Miroslavljevog jevanđelja koje se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Miroslavljevo jevanđelje (Foto: Jutjub)

Pre, sada već tri godine, srpska delegacija predvođena Tomislavom Nikolićem je boraveći u Sankt Peterburgu imala ekskluzivnu priliku da vidi originalnu 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja koja se čuva u biblioteci u tom gradu. Direktor Ruske nacionalne biblioteke tada mu je bio uručio kopiju lista.

Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji ćirilični spomenik srpske i južnoslovenske odnosno srpskoslovenske pismenosti iz 12. veka. Nastao je po narudžbini zahumskog kneza Miroslava, brata raškog velikog župana Stefana Nemanje, najverovatnije u Kotoru, oko 1186. godine, a za potrebe crkve Sv. Petra na Limu u Bijelom Polju, zadužbine humskog kneza Miroslava. Najveći deo jevanđelistara delo je nepoznatog prepisivača (u nauci nazvanog Varsameleon), dok je Gligorije (Grigorije) Dijak, drugi pisar, napisao kraj rukopisa, nekoliko kratkih zapisa i ukrasio tekst ornamentima. Knjiga je napisana na pergamentu slovima tzv. ustavne ćirilice, a ukrašena je sa tri stotine stilizovanih minijatura i inicijala, u boji i zlatu. U osnovnom delu teksta zastupljene su dve redakcije staroslovenskog, zetsko-humska i raška, a u načinu kako je oblikovana ćirilica oseća se prisutnost glagoljičke tradicije, dok je ornamentika spisa obeležena snažnim zapadnim, romanskim, uticajem.

Rukopis se do 1896. nalazio u Hilandaru, kada je poklonjen kralju Aleksandru Obrenoviću prilikom njegove posete Atosu. Falila je samo ta jedna strana koja je bila izgubljena još tokom truske vladavine, kada ju je verovatno neki ruski monah spasio i doneo u Rusiju.

2005. godine Miroslavljevo jevanđelje je stavljeno na listu UNESKO- Pamćenje sveta kao priznanje za njegovu istorijsku važnost.

Pročitajte OVDE kako je dočekan Putin kod hrama svetog Save.

Izvor: Vikipedija/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA