Najnovije

Turci prezadovoljni situacijom u Idlibu, a onda ih je Lavrov sledio ovim rečima (VIDEO)

Turska nastavlja uspešno da sprovodi Sporazum iz Sočija s Rusijom o deeskalaciji zone Idlib, uprkos provokacijama u regiji, saopštilo je u subotu tursko Ministarstvo odbrane.

Turska vojska (Foto: Jutjub)

- Sprovođenje Sporazuma iz Sočija o Idlibu se uspešno nastavlja, uprkos provokacijama koje su u toku u regionu - navodi se u saopštenju ministarstva.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da su terorističke grupe delovale u oko 70 odsto demilitarizovane zone Idlib u Siriji. Prema Lavrovim rečima, DŽabhat al-Nusra koja se preimenovala u "Hadžat Tahrir al-Šam dominira u regionu i krši sporazume o demilitarizovanim zonama."

Ruski i turski predsednici, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastali su se u ruskom Sočiju 17. septembra 2018. godine, a njihovi razgovori rezultirali su sporazumom da se do 15. oktobra uspostavi demilitarizovana zona u Idlibu, koja bi trebalo da obuhvati 15-20 kilometara duboku zonu koja bi razdvajala sirijske vladine trupe i oružanu opoziciju.

Bez obzira na to, Ankara je zatražila dodatno vreme i odlaganje na početku zajedničkog patroliranja u Idlibu, navodeći sopstvenu nesposobnost da omogući bezbednost.

Kurdi blizu dogovora sa Asadom?! Ovih 10 tačaka su ključ budućeg savezništva. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Erdogan i Tramp su razgovarali o uspostavljanju sigurne zone na severu Sirije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA