Najnovije

ZAGREB PORUČIO SRBIJI: Nema nikakvog popuštanja - ako želite u EU... (VIDEO)

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić osvrnula se na optužbe Nikole Grmoje iz Mosta da zajedno sa premijerom Andrejom Plenkovićem radi u interesu Srbije.

Marija Pejčinović Burić (Foto: Jutjub)

– To su zaista teške reči, neprimerene riječi. Pogotovo u kontekstu onoga što Vlada i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova praćenja pregovora sa Srbijom, ali i u kontekstu razvoj dobrosusedskih odnosa sa svim našim susedima, pa i s Republikom Srbijom. Mi smo vlada koja je svesna otvorenih pitanja, njihove težine, ali svesna važnosti da se ta pitanja kroz razne forume moraju i trebaju rešavati upravo u interesu RH – rekao je on.

Ministarka Pejčinović Burić dodala je da će Hrvatska insistirati na punom “ispunjavanju svih obaveza Republike Srbije te da o tome neće pregovarati”.

- Naša pozicija je jasna, bi ćemo striktni i fer. Morat će ispuniti sva merila, naglasila je ona.

Podsetimo, Nikola Grmoja izazvao je pravu lavinu u sredu u Saboru tokom rasprave o izveštaju sa sastanka Evropskoga veća, a slične stvari je ponovio i gostujući u petak u emisiji Poligraf Hrvatskog radija.

Dodajmo tomu da je Poverenštvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo prijavu Udruženja Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata iz Slavonskog Broda protiv ministarke Marije Pejčinović Burić. Prijavljena je jer je svojevremeno radila na projektu bržeg pristupanja Srbije EU-u, a trenutačno je predsednica Povereništva Vlade RH – koje treba utvrditi preduzimali Srbija sve korake kako bi se kaznili ratni zločinci, a u njenom se mandatu nije sastalo ni jedan put.

– Sadržaj konkretnog projekta u potpunosti se razlikuje od sadržaja zadataka Poverenštva koje je imenovala vlada RH. Smatram da odgovorna kao međunarodni ekspert kojeg je angažovala i platila, a na temelju javnog tendera EK, kroz rad na tom projektu nije ostvarivala nikakav lični interes koji bi bio u suprotnosti s interesima i politikom Republike Hrvatske, objasnila je odluku Povereništva Tatjana Vučetić.

Gostujući u Dnevniku HTV-a Marija Pejčinović Burić kazala je da je Most teškim, a neutemeljenim optužbama prešao granice pristojnosti za Hrvatski.

– Optužbe za veleizdaju, ako su istinite, rešavaju se drugde, a ne u Saboru. Most se krije iza saborskog imuniteta, ali to je njihov tipičan pristup – bori se lažima i klevetama kad nema sadržaja, rekla je.

Ponovila je da, kad je Srbija otvarala Poglavlje 23, zbog kojeg ju je Grmoja optužio, nije bila u Vladi, dok je Mostov ministar pravosuđa imao ključnu ulogu u otvaranju tog poglavlja.

U pristupnom procesu Srbije Hrvatska bez popuštanja insistira na ispunjavanju svih kriterijuma i posebno za Srbiju zadanih merila, rekla je.

– Tu nema nikakvog popuštanja, ali u tome ne treba neargumentirano ići đonom. Samo treba insistirati na onome što se mora napraviti. Jako je dugačak put za Srbiju u ispunjavanju merila u Poglavljima 23 i 24. Vlada Andreja Plenkovića tom je poslu pristupila vrlo ozbiljno i odgovorno. Želimo i pratiti i učestvovati u rešavanju otvorenih pitanja koja imamo sa Srbijom, dodala je.

Šta je Putin rekao Vučiću u automobilu da mu se slošilo, više saznajte OVDE. Kako je policajac pobegao pred vozačom koji ga je optužio za zloupotrebu dužnosti pogledajte OVDE.

Izvor: Hrt

Bonus video

Ovo vatreno oružje možete kupiti bez dozvole policije! | Darko Božić 

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube