Najnovije

FBI I CIA U ZAJEDNO SA GRU U ''RUSKOJ ZAVERI''? Najveći presedan u novijoj istoriji sveta

Dve i po godine nakon navodnog „državnog udara” Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) proširilo je istragu, gdje je osim Rusa i jedinice GRU osumnjičilo i više stranih državljana. Radi se, međutim, ne o teroristima već o ljudima besprekorne karijere.

FBI (Foto: Jutjub)

Podsetimo, SDT je za operativcem CIA-e DŽozefom Asadom raspisalo poternicu, po kojoj je u septembru prošle godine uhapšen u UAE, ali nije isporučen Crnoj Gori.

Asad je više puta naglašavao da je u Crnoj Gori boravio da bi bezbedonosno savetovao zapadnog političkog konsultanta te da se radi o zaveri tužilaštva protiv njega. U proširenoj istrazi navode se i njegovi navodni saradnici Ladislao Karbaljosa, DŽon DŽozef di Paolo, R. Skot Rivas, Horhe Mijar, Joram Frig, Meteos Konstantinu, Runi Košaba Jukana al Belati i Reni Košaba Jukana al Belati. Podgorički portal IN4S je uspeo da istraži neke od njih.

Podsetimo da je bivši operativac CIA i jedan od vlasnika bezbednosne kompanije  Patriotic Defence Group Brajan Skot, posvedočio je u montiranom procesu za „državni udaru“ da Asad nije sarađivao sa Demokratskim frontom.

Pa ko su onda nova „sumnjiva lica“ glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Prvi sa spiska je višestruko odlikovani FBI agent Ladislao Karbaljosa. Tokom svoje 25-godišnje karijere istraživao je kriminal vezan za finansijske prevare i pranje novca. U Majamiju, gde je proveo većinu karijere, bio je zadužen za rad sa organizacijama za borbu protiv organizovanog kriminala i šverca droge, sa fokusom na pranje novca i tajne operacije, pre svega nezakonitih finansija narko kartela.

NJegovim zalaganjima došlo je do hapšenja „Top 10“ begunaca u SAD. Bio je odgovoran za hapšenje glavnog finansijskog službenika Al Kaide.

Borci protiv terorizma i narko kartela

Glen Stolcenberg počeo je karijeru kao policajac u policiji Majamija. Valja podsetiti da je Florida još od kubanske krize na udaru migrantskog talasa i, „interesna zona“ raznih narko kartela.

Tokom 32 godine karijere Stolcenberg je stigao do čina policijskog majora. Kao kapetan pomogao je u stvaranju danas poznatog Biroa za unutrašnju sigurnost pri Majami-Dejd policijskom odeljenju. Pod njegovom odgovornošću bile su čak dve obavještajne službe.

U julu 2012. godine, major Stoltenberg je dodeljen Birou za profesionalnu usklađenost, gde je nadgledao Odeljenje za unutrašnje poslove, Odeljenje za kriminalnu zaveru i Odeljenje za javne nabavke. U julu 2013. godine dodeljena mu je i jedinica za javnu korupciju.

Diplomirao na nacionalnoj FBI akademiji u Kvantiku.

Horhe Mijar služio je 28 godina u FBI kao specijalni agent i supervizor specijalnih agenata u Majamiju, Floridi i Vašingtonu.

Radio je na složenim visokoprofilisanim istragama kao što su borba protiv međunarodnih narko kartela, pranja novca, krađa brodskih tereta; istraživao je zločine u indijanskih rezervatima, zločine nasilja, evroazijski organizovani kriminal.

Mijar je radio i na operacijama u Iraku, Kolumbiji i Meksiku, i vodio je istrage u Južnoj Americi, Centralnoj Americi i na Karibima.

Bio je supervizor operacija u Bagdadu, Iraku 2004. godine i odgovoran za organizovanje, odobravanje i participaciju svih pokreta van “sigurne zone”.

Mijar je predvodio istrage u ubistvima američkih državljana, istrage bombaških napada i sprovodio ispitivanja zatvorenika koji su pod visokim nivoom obezbeđenja.

Ima 15 godina iskustva u specijalnim antiterorističkim jedinicama FBI. Radio je i sarađivao sa specijalnim jedinicama američke vojske, mornarice i marinaca.

R. Skot Rivas radi za Udruženje licenciranih istražitelja na Floridi. Radi se o agenciji koja obezbeđuje svojim klijentima usluge istrage i zaštite zaštitete. Na njihovom sajtu (Florida Association of Licensed Investigators) se navodi da je njihov menadžerski tim među naiskusnijim u SAD sa preko 50 godina iskustva sa FBI i 15 iskustva policijom.

Joram Frig, za kojeg crnogorsko režimsko glasilo „Pobeda“ navodi da je „stručnjak tehnološke kontraudare“ u specijalnim operacijama, zapravo je član svetske detektivske organizacije.

Uprkos zategnutoj spoljnoj politici između Rusije i SAD, može se desiti da je po prvi put u istoriji ove dve zemlje ostvarena saradnja, i to u neuspelom pokušaju terorizma i „državnog udara“ u Crnoj Gori, saradnja između GRU i FBI i CIA. Kad bi bilo istinito, radilo bi se o najvećem presedanu u novijoj istoriji sveta.

Kako se pravi Putinov automobil, otkrijte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tramp upozorava svet na '’opasnu'’ Crnu Goru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA