Najnovije

Nuklearne rakete iz Poljske i Rumunije stižu u Moskvu za samo nekoliko minuta-Rusija sprema odmazdu!

Činjenica je da je, sa stanovišta bezbednosti,Evropska unija, iscrpljena krizama i lišena američke potpore, “sada u neizvesnosti”, piše nemački novinar Kristian F. Trip.

Ilustracija (Foto: kremlin.ru/ Pravda)

INF ugovor se više ne može spasiti, piše Dojče vele. Hladni rat se vraća i za Evropu će postati još hladniji i opasniji nego pre 30 godina, veruje autor članka. Istovremeno, za EU je pitanje raspoređivanja projektila srednjeg i kratkog dometa na njenoj teritoriji oduvek  bilo “pitanje života i smrti “.

,,Zato nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas čini sve moguće napore kako bi sačuvao sporazume između Rusije i Sjedinjenih Država. No, INF živi svoje poslednje dane, da ga čak ni diplomatski defibrilator neće spasiti. Nijedna strana nije zainteresovana za dijalog, jer ovaj bilateralni sporazum ograničava njihove odbrambene sposobnosti u globalnoj areni, posebno u kontekstu jačanja Kine, koja nije ograničena nikakvim obavezama”, tvrdi Kristian Trip, koji prećutkuje rusku inicijativu u Ujedinjenim nacijama.

Evropa je, sa stanovišta bebednosti, “sada u neizvesnosti “, nastavlja DV, između ostalog i zato što SAD više nisu “dobroćudni hegemon Zapada”.

Pod Donaldom Trampom Amerika je postala “nepouzdan partner “. Situaciju pogoršava i činjenica da je Evropa već dugo u krizi. Brexit slabi i Veliku Britaniju i EU, a Francuska je pogođena unutrašnjim političkim problemima. A što se tiče bezbednosne politike, Nemačku mnogi smatraju “bolesnikom Evrope” u Uniji.

Nemačke vlasti planiraju aktivnije da raspravljaju o pitanjima kontrole oružja, kibernetičkih pretnji i opasnosti od autonomnih sistema naoružanja u međunarodnim telima.

,,To je pohvalno, ali kratkoročno, i neće dopustiti da se izvučemo iz strateškog zastoja u kojem su Evropljani bili četvrt veka nakon završetka Hladnog rata “, zaključuje autor.

Oglasio se i čelnik “Minhenske konferencije bezbednosti”, koji priznaje da Rusija ne može, a da ne bude zabrinuta zbog američkih projektila već raspoređenih u Evropi.

,,Američki projektili u Poljskoj i Rumuniji su alarmantni za Rusku Federaciju. Ruski nemiri se ne mogu tako lako ignorisati”, rekao je Volfgang Išinger u intervjuu za Hannoversche Allgemeine Zeitung.

,,Nova trka u naoružanju već je u toku”, izjavio je predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger.

,,Uostalom, bez obzira na ugovor, projektilima kratkog i srednjeg dometa se svi naoružavaju, ne samo u Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Državama. Situacija je izuzetno opasna i bez odlaska Sjedinjenih Država iz INF-a”, naglasio je nemački političar, čime sugeriše da veruje u američke tvrdnje kako “sporni” ruski projektil 9M729 krši ugovor, iako ruska vojska i vlada tvrde suprotno.

Išinger veruje da Moskva na kraju neće ispuniti zahteve Vašingtona i da neće uništiti “sporne sisteme” kako se Sjedinjene Države ne bi povukle iz ugovora INF.

,,Ako Amerikanci daju Rusima pristup svojim protivraketnim odbrambenim sistemima u Poljskoj i Rumuniji, a Moskva, pak, pokaže maksimalnu transparentnost, tada se poverenje može obnoviti. Međutim, već sada bi za to bilo potrebno pravo čudo”, izjavio je predsednik Minhenske konferencije bezbednosti.

Odgovornost za situaciju oko ugovora INF Volfgang Išinger podjednako stavlja i na Rusku Federaciju i na Sjedinjene Države.

,,Moskva nije mogla pobiti tvrdnje da njeni novi sistemi ne potkopavaju Ugovor INF i da ne predstavljaju nuklearnu pretnju Evropi. U međuvremenu, projektili koje su SAD postavile u Poljskoj i Rumuniji mogu, prema Moskvi, za nekoliko minuta, na primer, doseći Sankt Peterburg. Rusi su zbog toga uznemireni i njihov strah se ne može tako lako ignorisati. Teško je zamisliti šta će uraditi Vašington ako Rusija, kao i šezdesetih godina, postavi rakete na Kubu”, rekao je na kraju predsednik Minhenske bezbednosne konferencije.

NATO menja fokus, Ukrajina im je propala, sada našli novu žrtvu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruska raketa “satana”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA