Najnovije

Svetosavski univerzitetski turnir u šahu: Pobednik je FIDE majstor Draško Beguš (FOTO)

Tradicija održavanja Svetosavskog univerzitetskog turnira duga četvrt veka uspešno je nastavljena u utorak, 29. januara 2019. godine na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Šestu godinu zaredom, ovaj fakultet je domaćin ljubiteljima drevne igre. Ovogodišnji turnir je okupio 49 učesnika. 

Svetosavski turnir (Foto: Promo)

Ono što je obeležilo ovaj turnir studenata, profesora i gostiju je veoma jak profesorski i gostujući sastav. Za razliku od prošlogodišnjeg turnira kada su profesori dominirali, ovoga puta pobednička mesta su zauzeli gosti. Pobedio je FIDE majstor Draško Beguš, profesor gimnazije u Šapcu i profesore u Savremenoj gimnaziji u Beogradu. On je osvojio 6,5 poena i za poen pobegao najbližim pratiocima, drugoplasiranom FIDE majstoru, novinaru Milanu Jeremiću i trećeplasiranom Draganu Dragiću iz Zavoda za izradu novčanica. 

Najuspešniji student na turniru je bio Slaven Paštar (Poljoprivredni fakultet) sa 5 poena koliko je imao i drugoplasirani Matija Lojović (Matematički fakultet). Treću studentsku nagradu je osvojila ženski FIDE majstor Lena Miladinović (Fakultet političkih nauka) sa 4,5 poena koja je osvojila i prvu žensku nagradu. Drugu nagradu za studentkinje je osvojila Tijana Petrović (Filološki fakultet) sa 4, a treću Anđela Miljkov (Fakultet muzičke umetnosti) sa 3 poena.
Slaven Paštar i Lena Miladinović, kao najuspešniji student i studentkinja na turniru stekli su pravo učešća na finalnom turniru studenata i studentkinja Beograda koji nosi naziv „Trofej Verice i Srećka Nedeljkovića“.

U konkurenciji profesora pobedio je FIDE majstor Miloš Nikolić sa 5 poena, docent na Saboraćajnom fakultetu, drugi je bio Dragan B Popadić, profesor na Filozofskom fakultetu sa 4,5 poena, a treći je bio Vladeta Milin (Filozofski fakultet) takođe sa 4,5 poena.
 Zahvaljujući brojnim donatorima svi učesnici turnira su dobili vredne nagrade i poklone. Ove godine to su bili: Eparhija Bačka, Patrijaršijski upravni odbori SPC, Izdavački fond SPC Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, Zadužbina manastira Hilandara, Muzej SPC i Biblioteka Srpske Patrijaršije. 

Turnir su, kao i prošle godine, otvorili protojerej-stavrofor prof. dr Dragan Milin, u ime domaćina, a u ime Univerzitetskog sportskog saveza Beograda i kao sudija, Nebojša Baralić. 

Turnir se igrao po švajcarskom sistemu u 7 kola sa tempom igre 10 minuta po igraču uz bonifikaciju od 5 sekundi po potezu. 

Rezultati, tabele i kompletna statistika može se pronaći OVDE.

Organizatori turnira su bili Pravoslavno bogoslovski fakultet, Univerzitetski sportski savez Beograda, Šahovski klub „Bogoslov“ i Šahovski klub „Studentski grad“, a sudio je Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA