Najnovije

NATO DAO RUSIJI POSLEDNJU ŠANSU: Razmeštanje raketa po celoj Evropi

NATO će odgovoriti ako se Rusija ne vrati na izvršenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa u propisanom roku. To je u intervjuu za DPA izjavio generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Stoltenberg (Foto: NATO)

„Važno je da Rusija sada ima poslednju šansu. Ako se Rusija ne vrati na uslove sporazuma, imaćemo veliki problem ”, naglasio je on.

Stoltenberg veruje da NATO, da bi vratio strateški balans, ima mnogo načina da odgovori na prekid Sporazuma. Međutim, on je odbio da precizira detalje kako ne bi pogoršao situaciju.

“Nećemo preterano reagovati, ali to ćemo moratu to da učinimo. Naš prioritet je da se Rusija vrati u okvire Sporazuma “, rekao je generalni sekretar.

On je izbegao odgvor na pitanje da li NATO može isključiti mogućnost da će SAD rasporediti svoje nuklearne rakete u Evropi na osnovu bilateralnih sporazuma. Stoltenberg je istakao da je pozdravio odluku ministara spoljnih poslova zemalja saveza, koji su se u decembru složili oko potrebe da se to reši unutar organizacije.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a ukazao je na to da su nove ruske rakete SSC-8 već bile raspoređene u Evropi, i da su sposobne za nanošenje nuklearnog udara, što krši Sporazum.

Nemački ministar inostranih poslova Heiko Mas je 26. decembra saopštio da se njegova zemlja snažno protivi raspoređivanju raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi. Ranije u novembru, američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton je uverio da SAD nema takve planove.

Američki državni sekretar Majk Pompeo zvanično je 4. decembra zvanično optužio Rusiju za nepoštovanje Sporazuma.

Sporazum ne dozvoljava obema stranama da imaju balističke rakete i krstareće rakete sa dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara. Moskva i Vašington redovno optužuju jedni druge za kršenje tih uslova. Vašington je zahtevao da se Moskva vrati na uslove Sporazuma u ​​roku od 60 dana, u suprotnom ugovor će biti suspendovan. Rusija smatra da su ove tvrdnje netačne.

O novoj kineskoj superbombi saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin odgovara na ultimatum SAD

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA