Najnovije

''KRIV SAM GOSPODINE KOMANDANTE!'': Pet primera smešnih gubitaka vojne opreme i naoružanja (VIDEO)

Svaka vojska, čak i u miru, povremeno trpi materijalne gubitke. Oprema se raspada na vežbama, otpisuje se kada dostigne starost, šalje se na deponiju zbog nedostatka rezervnih delova. Takođe se dešava da tenkovi ili avioni propadaju zbog krivih ruku i neurednosti vojnika koji ih služe. LJudski faktor, lenjost, nepažnja i samo glupost uništavali su oružje gotovo isto kao i u borbi. Ratni reporter Aleksandar Koc je za RIA Novosti objavio izbor najčudnijih neborbenih gubitaka poslednjih godina u vojskama raznih zemalja.

Vojnik Merežnikov (Foto: Jutjub)

Obrok za 28 miliona rubalja (350 hiljada evra)

Pripadnik ruske vojske, Semjon Merežnikov, u maju 2017. godine, uspeo je da spali BTR-82A oklopni transporter tokom vežbi. U vreme treninga borbeno vozilo pokrivale su maskirna mreža i suva trava. Vojnik je ostavljen da čuva oklopni transporter, ali Merezhnikov je brzo postao gladan i odlučio je da zagreje svoju hranu u konzervi. Za to je založio je malu vatru pored oklopnog transportera, koji se rasplamsao i zapalio kamuflažnu mrežu. Manje od minute kasnije, BTR-82A, koji košta 28 miliona rubalja, goreo je kao bure benzina.

Video snimak na kojem je komandant primao raport zbunjenog vojnika brzo se proširio na internetu. Merežnikov je su pretili nekoliko godina zatvora i ogromne novčane kazne. Međutim, u septembru 2017. godine, Vojni sud Astrahanskog garnizona izdao mu je prilično blagu kaznu - šest meseci službe u disciplinskoj vojnoj jedinici. Spaljeni BTR-82A je poslat na otpad. A obični vojnik Semen Merežnikov sigurno će se sećati celog života kako je imao ručak za 28 milijuna rubalja.

Slučajnost u Belgiji

Ruski vojnik koji je spalio BTR je još dobro prošao. Belgijski tehničar koji je servisirao avione u vojnoj vazdušnoj bazi Floren "imao je mnogo ozbiljniju sumu". Jedanaestog oktobra prošle godine, obavio je radove na održavanju F-16 lakog višenamjenskog lovca i, očito, pritisnuo negde gde ne treba. Avion je iznenada ispalio dugačak rafal 20-milimetarskog topa, napunjen visoko-eksplozivnom zapaljivom municijom. Kao što se u takvim slučajevima obično dešava, slučajni hici su pronašli svoju metu.

M61A1 sa šest cevi pogodio je drugi F-16, koji se tada pripremao za poletanje. Srećom, pilot je uspeo da napusti zapaljeni avion, koji je eksplodirao minut kasnije. Belgijska uprava za sigurnost leta započela je istragu o incidentu. Šteta je procenjena na 19 miliona dolara.

Izgubili su raketu

Prošle godine su se istakli i španski vazduhoplovci. Početkom avgusta lovački avion Eurofighter Typhoon 2000 tokom rutinske patrole južnih graničnih područja Estonije na visini od šest kilometara slučajno je ispalio AMRAAM raketu velikog dometa vazduh-vazduh. Raketa dugačka 3,7 metara, opremljena visokom eksplozivnom bojevom glavom sa deset kilograma eksploziva, preletela je skoro 80 ​​kilometara i navodno je pala u močvarnoj šumi rezervata Endla. Ni mesto pada "odbeglog" AMRAAM-a, ni njegovi fragmenti nisu pronađeni. Nije isključeno da je raketa uključila mehanizam samouništenja i da su se njeni fragmenti rasuli na velikoj udaljenosti.

Španski pilot nije mogao da objasni svoje postupke. Prema komandi, pilot je kriv za nemar, ali istraga je u svojim postupcima uočila neke "olakšavajuće okolnosti". Početkom oktobra, oficir je osuđen na minimalnu disciplinsku meru - do 14 dana zatvora ili novčanu kaznu u iznosu nedeljne plate. Platio je nisku cenu. A stvar nije u samoj raketi, koja košta jednu i po do dva miliona dolara (u zavisnosti od modifikacije). Municija je letela veoma blizu grada Tartua sa 100 hiljada stanovnika. 

Udarac po '’mekom tkivu'’

Krajem oktobra prošle godine, brod američke mornarice Gunston Hall pristao je u oluji u norveškom moru i bio je teško oštećen, jer brodska posada nije stegla par konopaca. Desantni brod LCU 1610, osiguran u teretnom prostoru. Bačen je s jedne strane na drugu, teška oprema i brodski konstruktivni elementi su ozbiljno oštećeni. Desetine članova posade i marinaca je povređeno, a brod nije bio u mogućnosti da stigne do svog odredišta da učestvuje u NATO vežbama Spoj trozupca.

U engleskom jeziku postoji figurativni izraz - Loose Canon. Ovo je naziv za nekontrolisanu osobu koja je zalutala i stvara sve vrste problema. U stvari, ovo je mornarički termin britanske flote iz XVII i XIX veka: top koji je izvađen iz zatvarača, koji je bačen od jakog nagiba preko palube. On spušta jarbol, ruši mornare, kvari opremu. Mogli su da obese i mornara koji nije popravio top ako je neko ubijen kao rezultat incidenta. Amerikanci, koji nisu popravili brod u amfibijskom jurišnom brodu, olako su izašli sa "povredama mekih tkiva", kao što je Pentagon delikatno rekao u saopštenju za štampu.

Bombardovanje terenskim vozilima

Čini se da ne samo američki mornari, već i padobranci nisu u prijateljstvu sa sigurnosnom opremom. U aprilu 2016. godine, jedinice 173. vazduhoplovne brigade učestvovale su u obucuci u bazi Hohenfels u Nemačkoj. Čuveni kompleks američke krilate pešadije sleteo je na ravnu površinu, poput stola, zajedno sa opremom. I ako su svi padobranci nominalno sleteli, borbena vozila su imala mnogo manje sreće.

Padobranci, koji su snimali pad '’prekomerne opreme'’, iskreno su se nasmejali, gledajući kako su tri Hamvi SUV-a jedan za drugim padaju sa padobranskih platformi i zabijaju se u Nemačku zemlju. Snimci jasno pokazuju da je oprema slabo fiksirana na platformama. S obzirom da je cena svakog SUV-a oko 220 hiljada dolara. Odgovorni za ovaj incident nisu kažnjeni.

Kakva je situacija u Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA