Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) MASOVNA KLANICA: 500 mrtvih, gore gradovi, teroristi ubijaju jedan drugog u Idlibu

Pravi masakr se razvija u provincijama Idlib i Aleppo: teroristi Hajat Tahrir al-Šam uništavaju proturske militante, plene njihovu opremu i naoružanje i zauzimaju naselja pod njihovom kontrolom.

Turci, Rusi i Sirijci (Ilustracija: Pravda)

Oko 30 gradova i naselja postali su poprište bitaka i prelaze iz ruke u ruku s promenjivim uspjesima, bande ostavljaju stotine mrtvih tela u sukobima na ruševinama. Zarobljene su desetine militanata.

Uvod u klanicu

Sredinom 2018. godine potpisan je Memorandum između Rusije i Turske, prema kojem se turska strana obavezala da će odvojiti različite militantne grupe u sirijskoj provinciji Idlib kako bi osigurala povlačenje svog teškog naoružanja iz demilitarizirane zone.

Pored toga, Turska je više puta obećala da će pokrenuti vojnu operaciju u ovoj pokrajini protiv radikalnih bandi. Rok za implementaciju ovih sporazuma je sredina oktobra 2018. godine.

Međutim, do januara 2019. godine, obaveze koje su preuzeli Turci bile su samo delimično ispunjene. Stvorena je demilitarizovana zona i mnoge pro-turske grupe su zapravo povlačile teško oružje sa linije razgraničenja sa vladinim snagama. Ipak, ekstremni islamisti bande već pola godine, ne samo da nisu smanjili količinu oružja, već su je naprotiv drastično povećali.

Borba je počela

Od leta 2018. došlo je do aktivnog povećanja broja pristalica ovih grupa, a teritorije pod njihovom kontrolom su se stalno povećavale.

Sve se to dešava kada je turska strana neaktivna. Rusija i sirijska vlada, ispunjavajući prethodno postignute sporazume o prekidu režima neprijateljstava, bile su primorane da posmatraju kako Turska bezuspešno pokušava da ispuni svoje obaveze. Ali vreme prolazi, rezultati turskog rada su više nego skromni. U vreme kada je postojao moratorijum na vođenje neprijateljstava u Idlibu, islamističke grupe, na čijem je čelu bio HTŠ, stekle su dovoljno snage da započnu zarobljavanje svojih komšija među proturskim bandama.

Poslednjih nedelja došlo je do nezapamćenih aktivnosti u neprijateljstvima između islamista i oružanih formacija bivše slobodne sirijske vojske, koje su pod turskom kontrolom.

Islamisti svakodnevno zaplenjuju nove teritorije u gotovo svim glavnim pravcima pokrajine Idlib, uništavajući borce pro-turskih grupa. Prema različitim procenama, u poslednjih nekoliko nedelja broj poginulih u ovim sukobima premašio je 500 ljudi, od kojih su većina militanti pod kontrolom Turaka. Istovremeno, kao što se vidi iz priloženog, islamisti iz HTŠ i njihovi saveznici neće se zaustaviti na ovome.

Prema raznim procenama, islamisti planiraju u potpunosti da kontrolišu celu pokrajinu Idlib, potpuno uništavajući proturske formacije Slobodne sirijske armije i drugih ilegalnih oružanih grupa. Sudeći po rezultatima koje su postigli islamisti, oni imaju svaku priliku da ostvare svoje planove.

Oko 30 gradova i naselja u plamenu

Oko 30 gradova i naselja postali su poprište teških borbi između HTŠ i turske Sirijske nacionalne armije.

Bitka je preplavila važno uporište grupe Nur ad-Din az-Zenki iz Darat Ize, koju su ubrzo uhvatile bande HTŠ-a. Gubitak ovog područja efektivno prekida sve komunikacije između proturskih bandi Nacionalnog oslobodilačkog fronta (NLF) u Zapadnom Alepu i susednim područjima Idliba koji su pod kontrolom Sirijske narodne armije u Afrinu i severnom Alepu Aleppo u "turskom tamponu". Stoga, ako se Drat Iza ne vrati, glavni do NFO-a u ovim područjima Velikog Idliba će biti potpuno izolovan od strane islamista HTŠ s jedne strane i sirijskom vojskom s druge.

Tada je HTŠ neočekivano napao i zauэo brojne lokalicije u području DŽebel Šašo, nakon čega su se islamisti Ahrar aš-Šam oporavili od šoka, podigli pojačanja i uspeli da vrate svoje položaje, vraćajući se u Midan DŽezel, Kara Jan Šahranaz, Šir Madžar i Deirkunu. Borbe za neka naselja se nastavljaju.

Teška borba se dešava iu Ataribi, koja je enklava okružena teritorijom HTŠ-a. Ovaj grad kontrolišu lokalne bande, koje se baziraju na bivšim militantima "Suvar al-Šam". NJihov lokalni savet je odbio da preda gradove islamistima u HTŠ bez borbe.

Turska ne ulazi u borbe između terorista

Šta je sa Rusijom i sirijskom vladom u ovoj situaciji? Za sada su primorani da održe uslove za prestanak režima neprijateljstava, jer taj dogovor nije zvanično poništen. Međutim, situacija se odvija na takav način da čitava pokrajina Idlib može biti pod kontrolom islamista, a onda će pokušati da uđu u opsežan napad na položaje vladinih trupa u Siriji, a to će, zauzvrat, označiti početak nove runde krvoprolića u sirijskom ratu.

Iz očiglednih razloga, ni Rusija ni sirijska vlada neće dozvoliti da to se to desi, za razliku od Turske. Čim se stvori opasnost od islamističkog prodora na teritorije koje kontroliše Damask, sirijska vojska će pokrenuti vojnu operaciju protiv terorista u Idlibu, a sa Sirijskom arapskom armijom dalje neće biti kompromisa ako se to dogodi.

Kako Iran kreće na Ameriku, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA