Najnovije

NAUČNIKE UPLAŠILA OGROMNA MASA U MORU: Kad su saznali šta je, nisu mogli da veruju! (VIDEO)

Nedavno su članovi posade jednog istraživačkog broda pronašli neobično veliku okruglu masu, za koju nisu znali šta je.

"Čudovište" (Foto: Jutjub)

Bez obzira na to što čudna okrugla masa, otkrivena u moru kod fjorda Orstafjorden u Norveškoj, podseća na nešto što bi moglo da se vidi u naučnofantastičnim filmovima, ispostavilo se da se u stvari radi o džinovskoj masi jaja lignji.

Misterioznu masu u mračnim vodama oko norveškog fjorda otkrio je kapetan Nils Badnes i ronilac Ronald Raš sa istraživačkog broda "REV Ocean".

Snimak neidentifikovanog objekta postavili su na Tviter, a ubrzo je stigao odgovor da se radi o masi jaja desetokrake lignje.

Naučnicima još nije poznato kako lignje proizvode ove velike mase jaja, ali su fascinantne stvari - nekada prečnika i više metara, u kojima se nalaze desetine hiljada jajašaca u razvoju.

Različite vrste lignji prave različite oblike i veličine. Primera radi, dijamantska lignja Thysanoteuthis rhombus, koja živi u tropskim i suptropskim vodama, pravi masu u obliku valjka, sa nizovima desetina hiljada jajašaca.

Humboltove i Guldove lignje postavljaju potpuno providnu masu u kojoj su jajašca ravnomerno svuda raspoređena, dok je masa leteće neonske lignje, koju je 2015. godine snimila Nacionalna geografija, velika i do četiri metra u prečniku.

Pročitajte OVDE  da li je čovečanstvo spremno da sazna detalje o životu na Marsu?

Izvor: Sciencealert. rs/ RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA