Najnovije

PUTIN UPOZORAVA, BIH IGNORIŠE TERORISTE: Vraća se desetine boraca Islamske države!

Bezbedosne agencije u BiH slika su i prilika trenutnog stanja u državi, pa zato ne treba ni čuditi što među njima nema apsolutno nikakve saradnje kada je u pitanju podizanje nivoa bezbednosti zbog povratka bivših boraca Islamske države u BiH.

DŽihadisti (Foto: Jutjub)

Istovremeno, lideri najmoćnijih zemalja u svetu upozoravaju da će teroristi u budućnosti svoje baze imati na Balkanu i pozivaju na zajedničko delovanje.

- Posle poraza u Siriji, mnogi militanti se sele u druge regione, gde žele da stvore jake baze, a jedna od glavnih meta im je Balkan, ali i jugoistočna Azija, kao i južni regioni Zajednice nezavisnih država (ZND). Moramo da sarađujemo i borimo se protiv terorista u najmanje tri naredne godine. Veoma je važno zajedništvo u ovim poslovima – rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Bez obzira na silna upozorenja koja dolaze od tako moćne sile, apele ruskog predsednika niko ne čuje u BiH. Naše bezbedonosne agencije ne interesuje ni to kakve posledice može da po region ostavi i napad Turske na sever Sirije gde su skoncentrisani zatvori u kojima se nalaze ekstremisti nekadašnje Islamske države.

Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević upozorava da u BiH još uvek nekažnjeno deluju organizacije koje su radikalizovale i finansirale mlade koji su otišli u Siriju, a sada se vraćaju u BiH.

- Naše bezbednosne, a pogotovo obaveštajne agencije su spremne da pomognu ID - ovcima kao što su im pomagale kada su odlazili u Siriju - izjavio je Galijašević.

Osim bivših boraca ID BiH je suočena sa sve većim brojem migranata bez ličnih isprava koji se slobodno šetaju po BiH, ulaze u privatne posede, stanovništvo negoduje i protestvuje, ali ni njihov glas ne čuju u nadležnim institucijama. Postavlja se pitanje ko bi uopšte trebalo da preuzme brigu o sigurnosti građana BiH, piše Srpskainfo.

O tome kakva je trenutna saradnja bezbednosnih agencija po ovom pitanju govori i to da su u MUP RS nedavno rekli da ih niko nije obavestio da se u BiH vraća devet okorelih radikalnih islamista.

Bivši rukovodilac policijskih agencija u BiH Uroš Pena ističe da je Krivični zakon BiH jasno definisao da onaj ko se priključi stranoj vojnoj formaciji čini krivično delo.

- Podneseni su izveštaji protiv određenog broja državljana BiH koji su se borili u Siriji, a za neke su raspisane i međunarodne poternice. Jedino što treba ispoštovati jeste da se kaznena politika vodi u skladu sa zakonom, te da se ne izriču kazne ispod zakonskog minimum - izjavio je Pena.

Dodaje da policijske agencije u BiH moraju voditi računa o bivšim borcima koji su ratovali na strani terorističkih organizacija te bi oni trebali biti stavljeni pod nadzor agencija na državnom nivou.

- Mi možemo pričati šta hoćemo, ali to su sve državljani BiH i niko ih ne može sprečiti da se vrate u svoju zemlju. Sa druge strane, u skladu sa zakonom, oni moraju odgovarati za ono što su radili u Siriji, ali problem je što niko neće da radi svoj deo posla - objasnio je Pena.

Galijašević ističe da su se domaće bezbednosne agencije u prošlosti poigrale velikih geopolitičkih igara u kojima su pojedine zapadne službe imale interese da se Sirija podeli na tri dela.

– Sada vidimo posledice tih igara, jer se mnoge porodice iz Sirije vraćaju u BiH. Prema našim podacima, već se vratilo preko 100 boraca, od kojih je samo 18 procesuirano i kažnjeno presudama ispod zakonskog minimuma- podsetio je Galijašević.

Glavni problem jeste što za sve ovo vreme agencije nisu otkrile one koji su organizovano radikalizovali, finansirali i slali mlade iz BiH da se bore na strani terorističkih organizacija u Siriji.

- Čurta je bio srednjoškolac kada je otišao u Siriju, a Jasmin Keserović je imao tek 21 godinu. Ko je njih radikalizovao, usmerio, pripremio ih za rat u Siriji. To nije individualan čin, ovde deluju organizovane grupe, a naše službe ništa ne rade po tom pitanju- rekao je Galijašević.

Upozorio je da se preko bivših boraca ID, ali i migranata koji ulaze u BiH bez ličnih dokumenata organizovano stvara rušilačka struktura koja će razbijati državu i uneti nemir i haos.

- Mi se trenutno suočavamo sa desetinama hiljada boraca ID, a naše bezbednosne službe na državnom nivou ne poduzimaju ništa kako bi se preventivno delovalo, jer nemamo nikakve informacije 

o teroristima. Uskraćeni smo za podatke o njihovim biografijama, mestima na kojima su ratovali, bilo čemu- upozorio je Galijašević.

Obavešteno i Tužilaštvo BiH

O dolasku džihadista koji su prošli provere američkih snaga u Siriji obaveštene su policijske agencije i Tužilaštvo BiH. Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova poternica. Među njima su i Hamza Labidi, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić.

Neslužbeno, trebao bi biti isporučen i Armin Abdulah Čurt, za kojeg je ministar bezbednosti Dragan Mektić tvrdio da je pobegao iz zatvora. U BiH je do sada deportovan samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše. NJemu se već sudi u Sudu BiH po optužnici Tužilaštva BiH za pridruživanje i sudelovanje u stranim paravojnim formacijama.

Pročitajte OVDE   kakav to rat pršti u BiH.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA