Najnovije

STIDIMO SE SVOJE ZEMLJE: Američki vojnici besni i razočarani zbog Trampove odluke!

Velik broj američkih vojnika i zvaničnika izrazio je frustraciju i bes zbog odbijanja administracije predsednika Donalda Trampa da podrži sirijske Kurde usled turske invazije.

Marinci (Foto: pixabay. com)

Vojnici i odbrambeni zvaničnici – uključujući one razmeštene u Siriji – izrazili su negodovanje zbog Trampovog rukovođenja situacijom. Jedan američki zvaničnik je rekao da je dobro poznato da su neki ljudi na višim pozicijama u američkoj vojsci veoma besni zbog ovakvog tretmana Kurda, nakon što su im ovi pomogli u borbi protiv Islamske države . Drugi je rekao da Trampov neuspeh da se silom suprotstavi invaziji ili uradi bilo šta da zaustavi napade na Kurde, znači da je američki predsednik dao Turcima zeleno svetlo, uprkos javnom stavu administracije da se protivi invaziji.

- Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) se bore sa silom koja namerava da eliminiše njihove ljude, jer smo mi dali zeleno svetlo za njihovu operaciju – istakao je neimenovani stariji odbrambeni zvaničnik Sjedinjenih Država.

Gubitak poverenja

Drugi zvaničnik je rekao da je postiđen potezima svoje zemlje prema Kurdima i SDF, ističući da SAD nisu uspele da odbrane svog saveznika u borbi protiv islamista. Postoji i zabrinutost da saveznici i potencijalni partneri više neće verovati SAD u budućnosti.

- Kako da sad očekujmo da neko postane naš partner? – rekao je jedan zvaničnik.

- Oni su uradili sve što smo tražili od njih. Ovo stvarno nije dobro za nas – dodao je drugi.

Turska je pokrenula vojnu operaciju na severoistoku Sirije nakon što je Tramp naložio malom kontingentu od oko 50 američkih vojnika da se povuku sa granice zbog pretnji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana invazijom. Snage SDF i američki političari kritikovali su Trampa što se nije snažnije suprotstavio turskoj operaciji, niti preduzeo bilo kakvu meru da je zaustavi. Republikanci su osudili Trampovu odluku kao izdaju Kurda, stratešku grešku koja će oslabiti američki kredibilitet, gubitak prednosti u borbi sa ID, te otežavanje sklapanja budućih saveza za SAD i jačanje pozicije Rusije i Irana.

Američki potpredsednik Majk Pens otkrio je da je Tramp razgovarao i sa Erdoganom i sa vođom SDF-a, generalom Mazlumom Kobanijem Abdijem, dodajući da je predsednik SAD primio “čvrsto obećanje” od Erdogana da neće napasti sirijski kurdski grad Kobane, koji se smatra ključnom lokacijom Sirijskih demokratskih snaga.

Američki vojnici su delimično frustrirani zbog činjenice da je njihova vlada, kako bi udovoljnila Turcima, ubedila sirijske Kurde da razmontiraju svoje utvrđenja duž granice i povuku svoje borce. SAD su rekle da je Tuska pristala na dogovor kojem je cilj sprečavanje unilateralne turske vojne akcije i takođe davanje Istanbulu američkih obaveštajnih podataka o graničnom području.

Svesni turskog neprijateljstva ka sirijskim Kurdima, Amerikanci su takođe odbijali da naoružaju miliciju, sve do 2017. Arapi i Kurdi u SDF dobili su od SAD samo lako naoružanje, poput AK-47 pušaka, ne dajući im teško jer se ono može iskoristiti protiv moderne vojske opremljene tenkovima, artiljerijom i borbenim avionima, poput Turske. Uprkos tome, Turska je pokrenula invaziju, a nekoliko članova Trampove administracije tvrde da SAD nisu napustile sirijske Kurde. Ipak, nisu ni preduzele akciju da zaustave invaziju.

Napuštanje i izdaja

Vojnici u Siriji opisali su američke poteze kao “napuštanje” i “izdaju”.

- Ovde se dešava haos. Želimo da ponudimo podršku. Ne želimo da ih ostavimo u ovoj situaciji – rekao je jedan pripadnik američkih specijalnih snaga.

Više vojnih zvaničnika je izrazilo razočarenje što Pentagon i Stejt department nisu delovali da zaštite Kurde. U petak je predsednik Združenih šefova osoblja, general Mark Mili, poručio SDF-u da “ne reaguje preterano” na tursku invaziju. Kako su im Amerikanci okrenuli leđa, Kurdi su potražili zaštitu kod Asada u Siriji i njihove ruske vojne podrške, dok je Tramp u ponedeljak “tvitovao” da nema problema s tim. On je takođe objavio nepotvrđene izveštaje da su Kurdi oslobodili 10.000 pripadnika ID, što je njegova sopstvena administracija odmah porekla.

- Lažno tvrditi da Kurdi iz SDF-a oslobađaju zatvorene islamiste je pogrešno – istakao je neimenovani odbrambeni zvaničnik za SiEnEn. 

Sirijska arapska vojska (SAA) potpuno je preuzela kontrolu nad gradom Manbidž i okolnim naseljima, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.  Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA