Najnovije

PUPOVAC BRUTALNO ODGOVORIO KOLINDI: Svi ratni zločinci moraju da odgovaraju pred sudom!

Predednik SDSS, Milorad Pupovac, izjavio je da se slaže sa svima koji pozivaju na procesuiranje ratnih zločina, ali ne i sa tim da se vrši pritisak na pravosuđe i narod zameni sudove.

Predednik SDSS, Milorad Pupovac (Foto: Jutjub)

Pupovac je na taj način odgovorio predsednici Kolindi Grabar Kitarović, koja je juče u Vukovaru kritikujući sporost pravosuđa rekla u procesuiranju ratnih zločina rekla da bi oni trebalo da slušaju narod, što Pupovac smatra jednostranim zagovaranjem pravde.

"Mi se slažemo sa svakim ko poziva da se procesuira ratni zločin prema kome god oni bili počinjeni i ko god ih počinio - bilo pripadnici hrvatske vojske i policije ili civili, bilo pripadnici srpskih vojnih formacija za vreme rata ili civili. Ono s čime se ne slažemo je da se vrši pritisak na pravosuđe i pravosudne institucije i da narod zameni sudove i da imamo svojevrsne narodne sudove kakve smo imali nakon Drugog svetskog rata", rekao je Pupovac novinarima na predstavljanju kampanje Srpskog narodnog veća "Da se bolje razumemo".

Dodao je da ti sudovi nisu mogli biti pravedni tada i ne veruje zašto bi logika narodnih sudova bila bolja nego logika otvorenoga suđenja, ali bez pritisaka.

Rekao je i da iz srpske zajednice nema javne kampanje za suđenja za ratne zločine niti javnih ili kakvih drugih pritisaka, ali da iz hrvatskog većinskog naroda ima i kampanja i javnih pritisaka, kao i obezvređivanja onoga što je do sada napravljeno na suđenjima za ratne zločine.

Narušavanje atmosfere mira i obnovljenog poverenja nije nešto što će SDSS podržati, kazao je Pupovac.

"Predsednica Republike sasvim sigurno kao institucija može da komunicira s drugim institucijama na način na koji one komuniciraju jedna s drugom. Narušavanje mira i atmosfere mira i obnovljenog poverenja u pojedinim sredinama kao što je Vukovar, ali i u celoj Hrvatskoj, sasvim sigurno nije nešto što će SDSS podržati", poručio je Pupovac.

Iako je, podsetio je, zagrebački Županijski sud potvrdio da je počinjen zločin nad srpskim civilima u Gruborima, oslobodio je one koji su godinama bili pred sudom.

"U stvari u kojoj jako dobro znamo gde je počinjen zločin, ko su žrtve, kako su stradale i ko bi mogao biti odgovoran za to - ništa se neće dogoditi", kazao je Pupovac.

To su, dodao je, građani Hrvatske i ako Hrvatska ima logiku građanskoga suvereniteta i ako su sve žrtve stradanja u ratnim zločinima jednake, onda bi predsednica Republike trebala voditi računa i o tim žrtvama kao i onima u Varivodama, Gošiću, Uzdolju, Golubiću, Mokrom polju.

Što se tiče SDSS, za njega je svaki zločinac onaj koji je počinio ratne zločine u Širokoj Kuli gde je ubijeno 11 civila.

"Pripadnici srpskih paravojnih formacija koji su zločin počinili - oni su za nas ratni zločinci i nečasni ljudi", kazao je Pupovac, koji je i poslanik u Saboru.

"Ali i oni koji su prikrivali zločine u Gruborima i vrše pritisak na hrvatsko pravosuđe za nas su u najmanju ruku nečasni ljudi, a možda neki od njih ratni zločinci. To je moj odgovor predsednici Republike.Tako bih ja sudio i govorio kad bih bio na njenoj poziciji. Ne bih zagovarao jednostranu pravednost", zaključio je Pupovac.

Grabar-Kitarović je juče u Vukovaru izjavila "da bi pravosuđe pre svega trebalo da sluša narod".

Danas je u Biogradu na moru pojasnila tu izjavu precizirajući da je pritom mislila da narod bira vlast i da vlast pripada narodu.

Pročitajte OVDE kakav je skandal izbio u hrvatskom Saboru.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube