Najnovije

PUTIN NAREDIO, ZAPAD SE TRESE: Rusija lansirala moćne balističke rakete (VIDEO)

U okviru strateških vojnih vežbi „Grom-2019“ lansirane su balističke i krstareće rakete pod rukovodstvom ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska krstareća raketa (Foto: Jutjub)

Kako je saopšteno, tokom manevara održana je vežba kopnenih, morskih i vazduhoplovnih snaga i sredstava strateškog odvraćanja, a lansiranje raketa je kontrolisano iz Nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

Podmornice Severne i Pacifičke flote su iz akvatorije Barencovog i Ohotskog mora lansirale balističke rakete na poligone „Kura“, na Kamčatki, i „Čiža“, u Arhangelskoj oblasti.

Istovremeno, brodovi Severne flote i Kaspijske flotile lansirali su visoko precizne krstareće rakete „Kalibar“ sa Barencovog i Kaspijskog mora, gađajući mete na obali.

Jedinice raketnog kompleksa „Jars“ lansirale su interkontinentalne balističke rakete sa državnog kosmodroma za testiranje „Pleseck“ na poligon „Kura“ na Kamčatki, dok su jedinice mobilnog raketnog sistema „Iskander“ lansirale krstareće rakete na poligone Južnog i Istočnog vojnog okruga, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U vojnim vežbama učestvovali su i avioni dugog dometa Tu-95MS, koji su izveli praktična lansiranja krstarećih raketa na kopnene ciljeve na poligonima „Pemboi“ u Komi i „Kura“ na Kamčatki. Televizija „Zvezda" objavila je video-snimak poletanja strateških bombardera Tu-95MS.



Iz Ministarstva su istakli da su svi zadaci obavljeni, kao i da su sve rakete potvrdile svoje karakteristike.

U Rusiji se danas završavaju sveobuhvatne vojne vežbe strateških nuklearnih snaga „Grom-2019“. Prema najavama Ministarstva odbrane Rusije, u pitanju su isključivo vežbe odbrambenog karaktera i one nisu uperene ni protiv koga.

Ministarstvo navodi da u vežbama učestvuje oko 12.000 vojnika, 213 raketnih lansera, 105 aviona, od čega pet strateških nosača raketa, 15 ratnih brodova, pet podmornica i 310 jedinica vojne i specijalne tehnike.

Pročitajte OVDE zašto Ameri ne mogu da proizvedu hipersonično oružje.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA