Najnovije

ZAHAROVA STALA U ODBRANU SRBA: Kosovo kao država ne postoji ni u pravnom smislu, ni u realnosti savremenog sveta!

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je prokomentarisala izjavu novog šefa diplomatije EU Žozepa Borela da "ukoliko Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo ono neće biti država", rekavši da sa tom tvrdnjom nije saglasna budući da Kosovo i tako nije država.

Marija Zaharova (Foto: mid.ru)

„Nisam saglasna sa njim jer Kosovo i tako nije država, već je pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije u vidu državnosti. To nije država“, rekla je Zaharova na pres konferenciji.

Ukazala da pored političkih ocena zasnovanih na međunarodnom pravu postoji i politička realnost, koja je pokazala da Kosovo kao „država“ ne postoji ni u kakvom planu, ni u zakonodavnom, kao ni u realnosti savremenog sveta.

"Kosovo kao država ne postoji ni na koji način. Ni u pravnom smislu, ni u realnosti savremenog sveta“, naglasila je ona.

Zaharova je podsetila na stav Rusije prema Kosovu.

"Moskva taj deo Srbije ne priznaje kao nezavisan."

"Ništa se neće promeniti od činjenice da će oni koji su proglasili „nezavisnost“ Kosova to ponavljati iznova i iznova."

Ona je podsetila na stav Rusije, rekavši da je pitanju grubo kršenje međunarodnog prava i povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i da sve to stoji u odgovarajućim rezolucijama Saveta bzebednosti UN koje niko još uvek nije ukidao.

Dodala je da se trenutna situacija svodi na to da su sve te rezolucije pregažene, da one „kao da ne važe, te da su sve te zemlje prekršile te rezolucije priznavši Kosovo za suverenu državu“.
 
„Možemo koliko god hoćemo o tome da razgovaramo, ali prošlo je mnogo vremena i ceo svet je uvideo pokušaje da se određeni postupci opravdaju. Što više svi oni koji su donosili odluke budu nastavili da govore da je Kosovo država, ništa se od toga neće promeniti, sve će ostati samo na rečima. Celo to pitanje i dalje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ništa im nije uspelo.“

Vučić se sastao sa šefom slovačke diplomatije! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA