Najnovije

ERDOGAN PREKRŠIO DOGOVOR! Turska bombarduje civile! Kurdi traže da Amerikanci zaustave ofanzivu

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile su danas Tursku da bombarduje oblasti naseljene civilima, kršći dogovoreno petodnevno primirje.

Turci bombarduju Ras al Ain (Foto: Jutjub)

"Uprkos dogovoru o prekidu borbi, turska avijacija i artiljerija nastavljaju napade na pozicije naših boraca i civilna naselja", izjavio je porparol Sirijskih demokratskih snaga Mustafa Bali.

On je dodao da su turske snage bombardovale pogranični grad Ras al Ain, prenosi Rojters.

Britanska agencija je ranije javila da se čuju eksplozije granata i pucnjava u oblasti tog grada, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na pet dana, kako bi snage koje predvode Kurdi mogle da se povuku.

U razgovoru turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Ankari postignut je sporazum o primirju.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori "tampon zona" radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske, ali i da se sirijski Kurdi, koje Turska smatra teroristima, potisnu od granice izmeju dve zemlje.

Pročitajte OVDE kako ruska avijacija bombarduje džihadiste u Latakiji i Idlibu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA