Najnovije

PETODNEVNO PRIMIRJE: Turska vojska uspostavlja zonu bezbednosti na severu Sirije! Evo kada će u potpunosti obustaviti ofanzivu! (VIDEO)

Turska vojska će na severu Sirije pre svega da uspostavi zonu bezbednosti, navodi se u zajedničkom američko-turskom saopštenju.

Turska vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

Ono je izdato nakon što su turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i američki potpredsednik Majk Pens u četvrtak u Ankari postigli sporazum o prekidu vatre.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, međutim, izjavio je da u razgovorima nisu date garancije za ključni grad Kobani na granici Sirije sa Turskom.

On je dodao da turska vojska samo pravi pauzu u svojim operacijama dok se kurdske Narodne zaštitne jedinice ne povuku 32 kilometra od granice sa Turskom.

Erdogan je posle više od četiri sata razgovora sa Pensom, pristao na petodnevno primirje na severoistoku Sirije kako bi dozvolio kurdskim snagama da se povuku, a nakon čega će operacija "Izvor mira" u potpunosti biti obustavljena.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon Trampove odluke o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije, koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori tampon-zona radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske.

Izlaskom SAD iz Ugovora INF na ruske železnice se vraća “Barguzin”! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA