Najnovije

PAKLENO UPOZORENJE PEKINGA: Pristupanjem paktu sa SAD i Britanijom, Australija mora da bude spremna na nuklearnu odmazdu

Nakon pokretanja trilateralnog bezbednosnog partnerstva AUKUS, Kina se obratila Australiji rekavši da je Kanbera sada "potencijalna meta za nuklearni udar".

Đinping (Foto: Jutjub)

Novine koje vodi Komunistička partija Kine kažu da je Australija sada "potencijalna meta za nuklearni udar" nakon što je sa SAD-om i Velikom Britanijom pokrenula pakt AUKUS za izgradnju podmornica na nuklearni pogon, izvestio je NJujork Post.

U sredu su Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države objavile odbrambeno partnerstvo pod nazivom AUKUS, koje Australiji omogućava da od dva partnera nabavi podmornice na nuklearni pogon.

Propagandni medij objavio je članak pod naslovom "Podsetnički sporazum o nuklearnom oružju mogao bi Australiju učiniti potencijalnom metom nuklearnog rata." U članku se kaže: "Kineski vojni stručnjaci upozorili su da će (AUKUS) Australiju potencijalno učiniti metom nuklearnog udara ako izbije nuklearni rat čak i kada je Vašington rekao da neće naoružati Kanberu nuklearnim naoružanjem jer je SAD lako opremiti Australiju nuklearnim oružjem i balističkim raketama s podmornicama kada Australija ima podmornice", izveštava NJujork Post.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđian rekao je da AUKUS "ozbiljno narušava regionalni mir i stabilnost, pojačava trku u naoružanju i potkopava Ugovor o neširenju nuklearnog oružja." Kina će posvetiti veliku pažnju razvoju dogovora AUKUS. Relevantne zemlje treba da napuste svoj mentalitet hladnog rata i mentalitet igre sa nultom sumom; u suprotnom će samo sebi naštetiti", izvestio je NJujork Post.

Inicijativa AUKUS dobila je ove nedelje neočekivano snažnu reakciju Francuske, koja poseduje ostrvske teritorije u Tihom i Indijskom okeanu. Francuski ministar inostranih poslova Jean-Ives Le Drian rekao je za radio France Info: "To je zaista ubod u leđa." Francuska je pionir nuklearne energije i saveznik u NATO-u zajedno sa SAD-om i Velikom Britanijom. Novi ugovor prouzrokovao je da jedna francuska kompanija izgubi posao sa Australijom za izgradnju konvencionalnih podmornica, izveštava Post.

U znak protesta, Francuska je otkazala svečanu večeru u petak u DC koja je trebala biti proslavljena 240. godišnjica pobede francuske mornarice u bici koja je pomogla u osiguranju američke nezavisnosti.

Jedinstvenoj Rusiji najviše glasova, još četiri stranke ulaze u Državnu dumu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA