Najnovije

SI-EN-EN: Putin za razliku od Trampa, ima plan za rešavanje "sirijske jednačine"! Rusi su shvatili situaciju!

Budućnost Sirije u velikoj meri odrediće predstojeći sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina koji, kako piše SiEnEn, za razliku od SAD, ima plan.

Vladimir Putin u Siriji (Foto: kremlin. ru)

Tek što je američki predsednik Donald Tramp pohvalio sporazum SAD sa Turskom o severu Sirije kao “veliki dan za civilizaciju”, euforija Bele kuće naišla je na hladan tuš Turaka koji su odbili da taj dogovor nazovu prekidom vatre.

Samo par sati kasnije usledili su vazdušni i artiljerijski napadi na severu Sirije, a Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile su Ankaru za kršenje primirja.

I u Vašingtonu i na Bliskom istoku osećaju da ovo primirje nije pravi dogovor. Ono ističe u utorak, 22. oktobra, istog dana kada će se predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastati u Sočiju da razgovaraju o budućnosti Sirije. Jedna stvar je prilično jasna: tada će svet saznati pravi dogovor o tome kakva će biti budućnost ovog nestabilnog regiona, piše SiEnEn.

Jasno je, takođe, da će budućnost u velikoj meri odrediti ruski predsednik. Time što je Trampova administracija napustila Kurde i zapravo dala zeleno svetlo Turskoj za invaziju na severu Sirije, Bela kuća se sama isključila iz sirijske jednačine. Bilo to dobro ili loše, Putin je sada vlasnik tamošnjeg vojnog i političkog nereda.

Ali za razliku od grozničavih napora Trampove administracije da diplomatijom u zadnji čas pokuša da okonča krvoproliće kojem je sama doprinela, stiče se utisak da je Putin čovek koji ima plan.

Rusija je odmah počela pregovore sa Kurdima i glavnim saveznikom, Asadovom vladom, brzo postigavši dogovor kojim sirijska vojska može da uđe u kurdske oblasti gde Damask nije bio prisutan godinama. Moskva je brzo poslala i svoju vojsku da služi kao tampon zona između Turaka i kurdskih i sirijskih snaga.

Moskva svojom novom vodećom ulogom, izgleda da je razumela svu opasnost situacije.

Kremlj je veoma zabrinut da bi Rusi koji su se borili u Islamskoj državi i drugim pobunjeničkim grupama mogli da se vrate i izazovu nestabilnost u Rusiji.

Ali, uprkos svim rizicima sa kojima se suočava Putinova igra visokih uloga u Siriji, ruski lider i dalje izgleda da je u poziciji da eventualno spreči pogoršanje situacije, piše SiEnEn.

Američka televizijska mreža ocenjuje da je Rusija imala katastrofalne rezultate u sirijskom konfliktu navodeći optužbe grupa za ljudska prava o navodnim ratnim zločinima i tvrdnje SAD da je Moskva sistemski bombarodvala civilnu infrastrukturu, što su Rusi žustro negirali.

I uprkos tome što mnogi američki i evropski zvaničnici kritikuju navodne laži Moskve, većina zemalja i strana u sirijskoj krizi čini se da se slažu da je Moskva pouzdaniji partner u krizi od Vašingtona.

NATO članica Turska sarađuje sa Rusima godinama, uprkos tome što podržavaju opozicione frakcije u sirijskom građanskom ratu. Čak i najveći neprijatelji Izrael i Iran slažu se da put do ostvarenja njihovih interesa vodi preko Moskve.

Dakle, zaključuje SiEnEn, Trampova Bela kuća nikad neće moći da pokuša i pronađe rešenje za haotičnu situaciju na severoistoku Sirije, a ako bilo ikakvog dogovora i bude, njega će u utorak u Sočiju postići Putin i Erdogan, po svojim uslovima.

Pročitajte OVDE  šta se dešava u međuvremenu dok Rusi u Idlibu tamane džihadiste.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA