Najnovije

EU poručila Srbiji i regionu da su nepoželjni

Odluka Brisela da odloži početak pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, ujedno je poruka ostalim zemljama u regionu, uključujući i Srbiju, da su nepoželjne u Uniji, ocenjuje zagrebački "Jutarnji list".

EU (Foto: pixabay. com)

- Kao i puno puta do sada, arogantna hrvatska javnost nije se ni osvrnula na nedavni događaj koji je dobrano potresao ono što zovemo "region". Naravno, reč je o odluci Evropskog saveta da se ne otvore pregovori o članstvu Severne Makedonije i Albanije - ocenjuje kolumnista "Jutarnjeg lista" Robert Bajruši .

Ta odluka, koja, kako navodi Bajruši, duboko kompromituje EU kao instituciju kojoj se može verovati koliko i američkom predsedniku Donaldu Trumpu, dovodi i Hrvatsku "u užasno neugodnu poziciju".

- Jer, hteli ili ne, Hrvatska se nalazi u "regiji", a potresi koji mogu uslediti jer je pseudoliberal (francuski predsednik) Emanuel Makron, kako bi pokazao da utičce na evropsku politiku, pogazio sva obećanja koja je EU dala Makedoncima i Albancima, možda se neće osetiti u Danskoj i Portugalu, ali ovde sigurno hoće. Tek će se videti kolikog intenziteta - smatra Bajruši.

Jedno je sigurno, Evropska unija potvrdila se, kako ocenjuje Bajruši, kao neverodostojna zajednica koja gazi sopstvena obećanja.

- Još gore, EU ovakvim odlukama otvara vrata regiona Rusiji, Turskoj i Kini, a možžda i novim ratovima - upozorava novinar "Jutarnjeg lista".

On još navodi da ruski i turski predsednici, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan moraju biti srećni kada vide što radi Evropska unija.

- Jer odbijanje početka pregovora sa Skopljem i Tiranom ujedno je poruka Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu da su nepoželjeni. To je legitimno, ali kakve ce biti posledice? "Ako nas neće Europa, ima ko nas želi", odgovoriće u balkanskom susedstvu Hrvatske - procenjuje dalje Bajruši.

- Zašto Srbija ne bi nastavila da uvozi rusko oružje i dopušta kineske investicije, usput dovodeći odnose s Kosovom na rub sukoba? Ko može sprečiti još čvršće povezivanje Republike Srpske i Srbije ili Albanije i Kosova, kao i dezintegraciju Severne Makedonije i BiH. U takvim okolnostima, zašto Bošnjaci ne bi pohrlili u zagrljaj Turske, a Dragan Čović krenuo da obnavlja Herceg-Bosnu? I eto belaja, možda i reprize događaja iz devedesetih - upozorava Bajruši.

Teška ruska krstarica upravo je dobila superrakete, potapa nosač aviona kao od šale. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA