Najnovije

NOVA NADA ZA SRPSKU VOJSKU: Zaživeće program! Mladi iznenadili! Ovo će biti naša dika i ponos!

Verovali ili ne, ali 75 odsto mladih u Srbiji odazvalo bi se pozivu za služenje vojnog roka, pokazalo je veliko istraživanje IPSOS Strateškog marketinga i Dajrekt medije. Anketa je pokazala da 63 odsto njih smatra da u našu zemlju treba da se vrati obavezno služenje vojnog roka. Ovo istraživanje sprovedeno je među 1.200 ispitanika rođenih od 2000. do 2013. godine.

Vojska Srbije (Foto: vs. rs)

Među ispitanicima od šest do 19 godina, dve trećine njih, odnosno 75 odsto anketiranih rado bi išlo u vojnike, a 63 odsto glasalo je za ponovno uvođenje vojnog roka. Svakako da ne možemo generalizovati celu jednu generaciju, ali možemo, a to i jeste bila naša najveća ambicija, da uzdrmaamo neke veoma rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašinjim tinejdžerima koje smo i mi zajedno vrlo često skloni da olako prihvatamo i šerujemo - navode u IPSOS Strateškom marketingu.

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović ističe da rezultati ovog istraživanja samo pokazuju da današnja deca i veruju u državu i gaje ljubav prema njoj.

- Zaista ohrabrujući podaci i moram priznati da sam ponosan na ovakve stavove naše omladine. Veliki je procenat omladinaca koji žele vraćanje vojnog roka, a tek ovih 75 odsto koji bi se rado odazvali vojnom pozivu govori da se u Srbiji vojsci veruje. Ovo potvrduje da se naša deca vaspitavaju da gaje jubav prema svojoj zemlji. Isto tako svi ti mladi vide i čuju koliko se ulaže u vojno naoružanje i da tu ima i posla za njih - naglašava Miladinović i dodaje:

- Vojska nije više simbol rata, već simbol mira, a svaka država koja ima dobru i veliku vojsku ima sigurnost i naša deca su i te kako toga svesna - napominje on.

Program i strategija

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da je najvažnije to što naše momke i devojke niko ne mora da tera da idu u vojsku, već oni to sami žele.

- Drago mi je što u javnosti vlada pozitivno mišljenje o vojsci i vojnicima. Posebno je dobro što su mladi ljudi u tolikom broju za vraćanje obaveznog vojnog roka. Nije poenta primorati momke i devojke da idu u vojsku, već da oni to sami zaista žele. Sve dok postoji želja mladih da služe, lako će Vojska da donese program i strategiju, a država da usvoji zakon za vraćanje obaveznog vojnog roka. Realna potreba za popunjavanjem jedinica Vojske Srbije postoji i sada, a da smo prvi stepenik ka tom cilju napravili nedvosmisleno nam pokazuju ove ohrabrujuće brojke - napominje Radulović i dodaje:

- Zalažem se za ponovno uvođenje vojnog roka, jer se u suprotnom dovodi u pitanje održivost naših oružanih snaga u budućnosti, ali i zbog bezbednosnog okruženja u kome se nalazimo. Ipak, ovakve promene ne mogu se desiti danas za sutra, to je proces koji zahteva vreme i toga moramo biti Svesni smatra on.

Koju misteriju krije kalemegdanski Pobednik? Saznajte OVDE!

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA