Najnovije

RUSI DOŠLI NA PRVU LINIJU SIRIJSKOG FRONTA: Kurdi se povukli iz zone bezbednosti, situacija se smiruje

Ruska vojna policija je počela sa patroliranjem prve linije fronta sirijske vojske severoistočno od grada Manbidža u provinciji Alep, koji je u oktobru prešao pod kontrolu Damaska, saopštio je novinarima portparol vojne policije.

Ruska vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, maršruta patrole vodi nekoliko kilometara od sela Kejrata na reci Sadžur, nedaleko od njenog ušća u Eufrat. Pre deset dana u ovom području je patrolirala američka vojska, koja je sa početkom turske operacije na severu Sirije povučena prema iračkoj granici.

Poslednjih dana duž Sadžura je prošla linija razgraničenja između sirijske vojske i militanata proturskih grupa, koji su prišli Ankari tokom njene operacije u Siriji.

„Osim toga, patroliranje je sprovedeno i jugoistočno od Kejrate, u oblasti Kara-Kozaka. Sada su ovde takođe položaji sirijske vojske“, dodao je predstavnik vojne policije.

Seoce Kara-Kozak se nalazi na levoj obali Eufrata, iza strateškog mosta kojim prolazi auto-put koji ide kroz provincije Alep, Raka i Hasaka na severu Sirije i skreće u Irak u pravcu Mosula.

Rusko-turski memorandum

U utorak su predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Turska operacija u Siriji

Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije ID. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije.  

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

Medvedev tokom posete doneo i jedno važno upozorenje za Srbiju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA